Kalevala



En bok inspirerad av Finlands nationalepos Kalevala på franska i en bokaffär på Cours Mirabeau. Hahah, inte nåt jag väntade mig hitta. Mamma, vill du ha en sån?



Och mumin såklart!


Rien de special



Jag är mycket gladare än så här, har bara lite tråkigt och är övertrött. Ännu större anledning att lägga sig, så ni inte behöver stå ut med sånahär inlägg. :D

Bonne nuit!

En riktig söndag


Kom hem sent igår, sov fem timmar, åt frukost, facebookade lite, gick på långpromenad/sightseeing i Aix och övade på att prata franska samtidigt med en klasskompis, köpte skinka, yoghurt (som smakade crème faiche, det var antagligen crème fraiche, tusan), baguette från Jacob's boulangerie, gick hem med maten, jag och C åt, jag chattade på franska (!) och nu. är. jag. helt. slut. Känner av att jag inte sovit mycket. Så nu ska jag läsa Harry Potter och vila lite så jag orkar vara social under middagen.

Värdelöst med nya bilder, tog inga igår. Har bara massa Marseille-bilder. Så här är en!





Ps. Det är så kul att ni läser! Blir så glad! Känns inte så långt bort liksom här bland jättekottar (måste fota), olivträd och en och annan palm.

Aujourd'hui


Det spöregnar här. Nästan lite mysigt. Vi har precis varit på favoritkafét och ätit lunch. Ikväll ska vi till en kompis som bor på andra sidan Aix typ, blir trevligt.



Vad liten han som är mitt i att ta ett steg ser ut...

Marseille




Utsikt från tåg/busstationen. Kyrkan Notre Dame de la Garde längs till höger, långt bort, högt upp.



Vandra sista biten upp...



Uppe!



Regnmoln till vänster, Monte Cristo-ö i mitten.



Notre Dame de la Garde.



Le Vieux Port.

Alors, gårdagen bestod av
- matcrèpes
- köpa busskort
- åka till Marseille med två Carrosar och en Hannah
- åka upp till kyrkan Notre Dame de la Garde och se utsikten över hela Marseille + greven av Monte Cristo-ön
- fint väder
- vandra längs le Vieux Port (den gamla hamnen)
- kolla på handbollsmatchen france - suède på en pub där vi var de enda svenskarna
- äta Bouillabaisse nära hamnen
- ta 22.30 bussen hem till Aix

Je me suis promenée


Igår blev det en promenad i parken. Lite kallt när solen inte sken lika starkt längre men fint ändå. Vissa springer i t-shirt och shorts, jag förstår inte. Visst att man blir varm när man springer men... nej.





För övrigt har jag ätit nutella på rostad baguette till frukost, det är ju trots allt nutellafredag. Det är ju ingen fantastisk smakupplevelse direkt, bara bröd och choklad, men man får väl ta seden dit man kommer. Det ju finns nutellakaffe, nutellapanini, nutellamacarons (inte så konstigt), nutellacrèpes (inte så konstigt heller), nutellasushi (jättekonstigt!!!) och gud vet vad med nutella i den här staden.

Om nån timma ska vi gå och möta upp några kompisar och åka till Marseille. Yey!

Libre


Le prof var sjuk idag så lektionen var inställd. Buhu. Förut hade jag blivit glad över inställda lektioner men nu vill jag ju verkligen gå på dem!! Men vi, hela grupp 3, gick på museum istället och kollade på fossil och dinosaurieägg. Och lite på marknad också men just nu är det lite deprimerande att gå där för då vill man köpa massa frukt, grönt, kryddor, oliver osv. Frukt köper vi ju i för sig, men allt det andra är ganska onödigt när man inte har tillgång till kök. Buhu igen.

Jag fick mina glasögon justerade hos en optiker, det var väl det viktiga jag gjort idag. Ska kanske till parken och promenera snart, känns onödigt att sitta inne när solen skiner. Nu är det helg igen. Det var ju helg alldeles nyss? På söndag har det redan gått en fjärdedel av hela frankrike-vistelsen. Hur är det ens möjligt?!?

I april flyttar familjen tydligen ut matsalsbordet i trädgården och då äter vi middag utomhus. Längtar till det.

Måste. Prata. Mycket. Franska. Ikväll. Utropstecken.

Les Choristes




Den här filmen såg vi idag i skolan. Himla bra. Insåg att jag sett den en gång innan men det gjorde inget för den är fin.




Köpte denna tröja på rea förra veckan. Typ 7 euro kostade den tror jag. Mycket sammanhängande inlägg känner jag, men jag har noll inspiration.

Vilka är det som läser förresten? Tror jag vet de flesta men om det är någon ny (vare sig det är någon jag känner sen innan eller inte) så vore det kul att veta :) Folk brukar aldrig lyssna på såna här uppmaningar men jag försöker tappert ändå! Haha.

Nån som gillar fransk film btw? Kan ni rekommendera någon (förutom Amelie som jag förövrigt inte gillar)?

Jag har alltid haft lite svårt för franska filmer men tror det beror på att jag har sett ett konstigt urval. Bara filmer som är très bizarre typ.


Wohoo


Äter mörk monoprix-choklad, dricker fransk mjölk och är allmänt glad. Allmänt nöjd med livet liksom. Skolan gick bra idag, förstod mer om personliga pronomen än igår och jag känner att det faktiskt är lite lättare att prata franska. Jag vågar prata åtminstone och det är väl kanske det jag firar lite med min choklad just nu, att jag vågar liksom.

I går kväll försökte vi plugga på mitt rum vilket gick sådär. Kul var det i alla fall. :) Nu ska jag ta igen lite innan middagen, ska redovisa tre artiklar på torsdag och har läsläxa om fransk politik till imorgon.

Ser framemot resten av veckan. Torsdag är en spännande dag (mihi), fredag åker vi kanske till Marseille, lördag och söndag vet jag inte men det löser sig. Måste till banken också och öppna ett franskt konto också så kan man få bidrag från franska staten när man bor här!



Bild från rundturen runtomkring Aix förförra fredagen. (Automatiskt förbättrad i Iphoto.)

Puistossa


Kävin just kävelyllä puistossa. Auringossa tuli kuuma, vaikka ilma on aika kylmä. Aamulla oli 6 astetta pakkasta ja puistossa näkyi varjoisissa paikoissa vähän lunta. Puisto on tooosi iso ja kaunis.

Perjantaina tai lauantaina ajateltiin mennä kokeilemaan joogaa. Meitä vastapäätä on nimittäin pieni jooga-studio. Viikonloppuna ajateltiin myös lähteä Marseilleen, ihan vaan päiväksi. Sinne kestää bussilla vaan 30 minuuttia. Olis kiva nähdä vähän merta.


Har precis varit och promenerat i den stora och himla fina parken. Varmt i solen, kallt i luften, det var 6 minusgrader i morse. Fanns lite snö på de skuggiga partierna i parken.

På fredag eller lördag tänkte vi gå och yoga på yoga-studion mittemot här var vi bor. Två gånger får man gå gratis, skulle var skönt att ha någon sån aktivitet. Vi tänkte också åka till Marseille i helgen, det tar ju bara ca 30 min med buss. Längtar efter att se havet, finns ju mest berg här.


Tusen Strålande Solar




Läste den i somras och skriver nu en essä om den till imorgon (temat är en bok man tyckt mycket om). Rekommenderar den starkt. Himla rörande, gjorde djupt intryck på mig i alla fall. Ska nog fortsätta läsa Khaled Hosseini, typ Kite Runner skulle jag vilja läsa också.

Nu tillbaka till essän.

Le week-end


I torsdags skulle vi egentligen ut och fira en klasskompis men det blev lite segt. Tillslut kändes det i alla fall onödigt att gå ut för det blev sent + att det började snöa. Så vi satt med tjocktröjor och mössor i Carolines rum och tittade på film.

I fredags var vi några som brunchade med födelsedagsbarnet. Där rök helgbudgeten typ men det var det värt, någon gång funkar det ju. Sen promenerade vi runt på stan ganska länge, gick hem till en annan klasskompis och hjälpte henne att montera ihop en säng. Vilket skulle ha tagit 60 minuter för två personer enligt ritningen men tog typ drygt 1,5 timmar för fyra personer, haha. Sen gick vi hem, orkade inte gå ut då heller utan köpte grekisk yoghurt och musli och satt och kollade på Disney-film.



I går gick vi på lördagsmarknaden och letade billig lunch (hittade ingen där, men vi köpte tapenade och chèvre-fyllda minipaprikor till middagen), träffade Martina och några av hennes klasskompisar och följde med de när de skulle köpa crèpes. Sen vandrade vi vidare utan klasskompisarna, åt relativt billigt och tittade återigen på rean. Köpte två tröjor för 17 euro. Nu blir det nog köpstopp tror jag. Vi sa hejdå till Martina och mötte upp en annan klasskompis. Efter filmen köpte vi fruktbröd och gick hem och åt och kollade återigen på film (tv-serie egentligen).

Vad mycket film det har blivit den här helgen, men det har varit ganska skönt.
Nu blir det pluggdag.

The Ghost Writer...




... såg vi igår på biografen Renoir. Där har de filmer på orginalspråk med fransk text. Det finns tre biografer här i närheten; Cezanne, Mazarin och Renoir. På Cezanne visas bara dubbade filmer.

I alla fall såg vi the Ghost Writer. Den var helt ok. Slutet kändes lite som en nödlösning och på vissa platser kändes den lite klichée-läskig eller vad man ska säga. Att de tänkt att jomen spöregn, dimma och kargt landskap gör det automatiskt läskigt, vi behöver inte så mycket mer i den här scenen. Fast jag brukar behöva se filmer fler än en gång för att veta vad jag tycker om dem egentligen, andra gången brukar man hänga med bättre och upptäcka mer detaljer. Men om man inte tyckte den var superbra första gången vill man ju kanske inte se den en till gång. Vilket dilemma jag har hörni. I-landsproblem.

Idag blir det plugg, promenad, hitta billig lunch, middag hos madame och monsieur samt bakning av Galette des rois med madame.

Éclair


Åt en éclair i onsdags när jag fikade. Hittade ingen som såg ut som den jag åt, glömde fota, men det här är det närmaste. Min var utan jordgubbar och med grädde bara i mitten. Gott! Bakelser är inte så dyra här heller och det finns supermycket att välja på.


Bildkälla.

För övrigt blev det inget igår kväll, vi kollade på film istället och tänkte gå på jakt efter en öppen affär för att köpa godis halv elva på kvällen. Vi kom inte längre än till andra dörren (måste gå genom tre dörrar för att komma in resp. ut). Vi vågade inte låsa upp för det var mörkt i korridoren bakom och vi inbillade oss att vi hörde ljud från andra sidan (antagligen ljudet från när jag försökte låsa upp dörren med fel nyckel). Och så snöade det (?!) och var föööör kallt så vi sprang tillbaka till huset. Madame och monsieur såg lite konfunderade ut när vi kom in skrattande åt vår egen feghet.

Ganska kul för läraren sa igår att det typ snöar två dagar per år i Aix. Det var en av de dagarna tydligen. Nu ser det fint ut igen.

Le débat


Debatten gick bra! Den var exakt 45 minuter som den skulle vara och le prof verkade nöjd. :D Han är sträng, kritisk men himla bra. I morgon är vi lediga, ikväll ska vi fira en annan klasskompis som fyller år. Det blir nog en del program för resten av helgen också. Plus plugg såklart.

Je vais écrire plus quand j'ai plus de temps.

Kram

Terrible...


... betyder tydligen toppen på franska?! Och det finns en del grejer (typ riktlinjer och knep) som man lärt sig i Sverige som läraren säger till oss att glömma. Hm d'accord.

I dag var en bra dag. Pratade mycket på lektionen för att vara jag, gjorde klart förberedelserna för debatten jag och un ami ska ha imorgon, såg en tibblemanual (trodde jag hade sluppit dem?), fikade på stammisstället (ha ha), köpte assez fina vykort, vandrade lite i stan, gjorde klart den förvirrande passé composé läxan, "möblerade om" på rummet (läs: flyttade min présentateur från hyllan till skrivbordet), åt middag, kollade på 20-nyheterna och nu ligger jag donc på min säng och skriver detta. Ska snart repetera franska verb med Caroline.



Mitt skrivbord, inför debatten. Ordbok, Bescherelle, skolmapp och sånt.



Försökte få med att jag målade naglarna (jag vet, intressant). Det ser ut som att jag har kramp i handen.



Min gamla klocka går snart av på mitten, köpte den här på soldes förra veckan. Funkar ännu, känns bra.

À bientôt.

Crete








Sitter och tänker tillbaka på Kreta-resan med Noora. I slutet av augusti, känns jättelänge sen och samtidigt konstigt att det redan gått fyra månader. Längtar tillbaka till vår resa ganska mycket när jag ser de här bilderna (speciellt maten hehehe).

Seg


Är himla seg idag. Fick jätteont i huvudet efter andra lektionen. Blev dock bättre efter pluggfika på rue d'Italie. Det här kommer inte alls att vara intressant att läsa känner jag.

Jo förresten, WWL3:orna från Tibble var i skolan idag med min favoritfransklärare. :) Och... hm, nu var det slut på inspiration.

Jag återkommer.

Tihihi




Detta är det onödiga jag köpte. En "présentateur" på franska tydligen. Woho kommer sluta med att jag kommer hem med 20 såna här. Nu behöver jag inte ha mina smycken i en påse intrasslade i varandra i fyra månader i alla fall haha. Hon i butiken hade tydligen jobbat för ett svenskt företag som ligger i Göteborg för typ tio år sedan, där ser man.



Vi blev bjudna på "Galette des rois" för andra gången här hos familjen häromkvällen. Har att göra med de tre vise männen. Om man får en liten figur i sin tårtbit måste man ha en krona på sig (vi slapp dock). Jag fick denna, madame var snäll och diskade den i maskinen och la in den på mitt rum sen. Liten men detaljerad, fin tycker jag.

Vi var och köpte chèvre, tomater, tabbouleh, skinka, bröd och yoghurt på Monoprix och ett boulangerie, sen hade vi "halv åtta hos mig" på mitt rum fast klockan sex i stället. Totalpoängen på maten blev sju. Värdskapet fick tio. Blev att vi åt lite sent, nu är det middag om 40 min. Tänk så det kan gå.


J'ai froid




Sitter här i en varm hoodie jag köpte nån dag sen och pluggar lite. Skickade iväg min "essai" till läraren och repeterar lite verb i passé composé nu. KALLT inomhus idag så nu har jag mössa och sockor på mig också. Ska släpa mig ut snart... Måste ju äta lunch. Skypade med kusiiiinis i Östersund idag. Fy vad glad jag blev av att se er!

Hier




Caroline och jag innan vi gick hem till några klasskompisar som hyr egen lägenhet här. Det är ett trevligt gäng människor, vi var väl nästan alla på plats (ca 20-30 pers). Kul att prata med de som man inte hunnit prata med så mycket än!

Det är faktiskt skönt med söndag. Förut gillade jag inte söndagar, men här är allt så lugnt på söndagar att man typ måste ta det lugnt. Köpte en onödig grej på rean i går, får fota och visa sen. Vi kollade också in lördagsmarknaden (vill köpa allt!! köpte inget) och så var vi fem stycken som födelsedagslunchade och fikade.

Saknar er där hemma!

Lugn kväll


Sitter här och utnyttjar att mitt internet för en gångs skull funkar när jag sitter nån annastans än på golvet. Vi hade lektioner i morse och sen åkte vi buss runt hela Aix typ. Tillslut började folk somna i bussen, ingen orkade gå ut och fota berget St Victoire (men fick några ok bilder genom fönstret). Sen kollade vi runt lite i butiker och åt. Köpte lite mörk choklad och gick hem. Har pluggat lite lagom och varit allmänt seg och trött.

I morgon ska vi på marknaden, till biblioteket och lunch. På kvällen firar vi en kurskompis som fyller 20. Söndag - inga planer. Typ lite mer plugg.

Hm. Det var allt. Känner mig lite sysslolös men orkar inte göra något. Vilket meningslöst inlägg egentligen, haha.

Har lust att klippa mig men det känns lite riskabelt att göra här än så länge. Skulle säkert komma ut med tuppkam eller något, får vänta tills min franska blir bättre.

Bonne soirée och bonne nuit.

Pays d'Aix










Jaa a... Har inget annat att säga än att jag är tacksam över att vara här och ännu mer tacksam över att jag mår bra när jag är här.



Je n'ai pas fait mes devoirs


Har inte pluggat alls som jag hade tänkt mig. Har skypat och stretchat istället. Äh har ändå hela helgen på mig.

Vi kollade in rean lite idag igen. Ska tillbaka i morgon och köpa en tröja på "Bizzabee" (haha), tror jag det hette.



Började på det här inlägget men hann inte så långt innan madame ropade ner oss till middagen. Så nu är jag tillbaka från en tvåtimmarsmiddag med värdfamiljen och deras gäster de har ikväll. Var helt lost vid de snabba konversationerna (= de flesta konversationerna). Mycket lättare när man pratar med en fransman åt gången, inte lyssnar på sex stycken samtidigt. Då binder de ihop alla orden, låter ibland som ett annat språk. Sonen sa igår med medlidande att inte ens han förstår sin egen syster ibland. Haha, tror mest han bara tyckte synd om oss förvirrade svenskar.

Idag var det varmt i alla fall! Efter vi varit i några butiker blev det lite väl varmt, så idag har jag gått utomhus i t-shirt i januari. Känns ganska galet faktiskt. Hoppas det håller i sig! I går var det ju kallt, så man vet aldrig, det är ju trots allt vinter (eller?). Nu ska jag läsa min franska HP och sovaaaa.





Cours Mirabeau, båda bilderna. Känner att jag borde fota en någon annan gata också.

God natt!


Soldes




Ännu en Arles - bild. Det kommer fler på Aix på i helgen, vi ska på en rundtur häromkring på fredag. Idag har jag pratat med folk i Phone House och Orange om vad det kostar att ringa och sms:a här (detta skedde alltså på franska!). Ska behålla mitt svenska har jag bestämt, eftersom jag bara ringer/messar svenska mobiler. Tror det blir bäst. Macaronsen är uppätna, nu har vi köpt två kilo mandariner i stället att ha till mellanmål. Vi tänkte också inhandla en vattenkokare (heter tydligen "bouilloire" på franska) så att man kan koka te när man vill!

I kväll ska jag försöka prata mycket under middagen och inte vara rädd för att göra fel har jag bestämt! Tagga.

Btw har reorna börjat här idag, de är i gång i fem dagar tydligen. Därav rubriken, brist på fantasi idag.



Taas kuva Arlesista. Perjantaina me tutustutaan koulun kanssa Aix:ään (?) eli viikonloppuna laitan enemmän Aix-kuvia! Tänään olen selvitellyt kännykkäasioita (ranskaksi!). Tulin siihen tulokseen, että pääsen halvemmalla jos pidän ruotsalaisen sim-kortin. Ollaan syöty kaikki macarons-leivokset, nyt ostettiin kaks kiloa mandariineja joita voi syödä välipalana koulussa tai täällä "kotona". Ajateltiin myös ostaa vedenkeitin (ranskaksi "bouilloire"), niin voidaan juoda teetä milloin vaan!

Tänä iltana aion yrittää puhua paljon ranskaa ja olla pelkäämättä virheiden tekemistä! 

"Soldes"-otsikko viittaa siihen, että alennusmyynnit alkoivat tänään. Ne loppuvat viiden päivän päästä.

Pussochkram.

À la maison


Gaah, vi skulle skriva recept på den ena lektionen i dag. Öva mängd och partitiv artikel och så. Min grupp valde dessert och vi skrev ett recept på pannacotta med vit choklad. Herregud vad jag har cravings på pannacotta nu, eller mer på att göra pannacotta, inte lika mycket på att äta haha. Är även sugen på te, funderar på att gå och köpa det från Coffe house som ligger i början på rue d'Italie, hm...

Här har vi gårdagens inköp.



Mycket intressant.

Nä nu blir det exposé personnel. Har ganska mycket tid över nu i januari eftersom min praktik inte börjar förrän i februari. Caroline som jag bor med är på Arts Plastique och vissa dansar. Så en del av den tiden kan jag ju lika gärna fylla med att faktiskt göra läxor i god tid!


à IS


Sitter i skolans datorsal med en kurskompis. Nätet fungerar lite bättre här. Fast det är svart att hitta rätt tecken (som ni ser pa vissa ord). Ö och ä funkar iaf!

I gar gjorde jag inte sa mycket. Det var soligt sa jag strosade runt pa stan, köpte en fransk ordbok och Harry Potter 1 pa franska (Ulle, fick idén fran dig :)). Ska försöka mig pa den ikväll. Vi at jättegod fransk zucchinigryta hos familjen och glass till efterrätt (det är ALLTID efterrätt här, pa skollunchen ocksa). Sen tittade vi pa nyheterna med familjen och pratade lite. Jag tror jag redan lärt mig ganska mycket, men det känns lite olika fran dag till dag. Ibland är det lättare att prata, ibland svart.

Ska ga "hem" snart och försöka börja pa min exposé personnel som jag ska ha pa tisdag nästa vecka. Försöker lägga upp nagon bild senare.

Det regnar och är kallt i dag btw och jag glömde paraplyet ofc. Men men, efter regn kommer (förhoppningsvis?) solsken!


Soooool


Kom precis tillbaks från skolan. Ska nog ut och leta vykort tror jag. Il y a du soleil, woho!

De tre vise männen




I dag har de tre vise männen, eller de tre kungarna på franska, vandrat genom Aix. En tradition varje år på den trettonde dagen efter jul om jag förstått rätt. För att hedra detta hade de kameler i stadshuset, några åsnor runtomkring och dans. Jag kan inte påstå att jag var beredd på att se levande kameler när jag åkte hit, speciellt inte i stadshuset. Men kul var det!



Åsna!



Det mesta är stängt här på söndagar så vi gick och letade reda på parken som ligger nära där vi bor. Fin park, många verkar motionera där. Pick-nick på sommaren vore mysigt.

Bilderna är från mobilen för jag tog inte med kameran, så kvaliteten är ganska kass! Som kompensation några bilder från i går.



Den gamla amfiteatern i Arles.



Kloster i Arles.

Nu MÅSTE jag skriva rent läxan till i morgon och läsa i min bibel ( = den franska verbboken Bescherelle).


Dagen i bilder




Fint i byn Arles. Kaunista Arles-kylässä.



By i "bergen" (inte så stora berg då). Pieni vuoristokylä.


Himla fint! Kaunista!



Väderkvarn som hade nåt att göra med en känd fransk författare tror jag, minns ej vad. Tuulimylly, jolla taisi oli jotain tekemistä kuuluisan ranskalaisen kirjailijan kanssa. En oikein muista mitä.

Kommer inte skriva dubbla språk på allt, men lite då och då. Annars var det 17 grader och sol emellanåt i dag (!)

Bon soirée på er.


Macaroons i Arles




Jour libre


Nu är vi tillbaks från vår vandring. Vi började med att gå till Musée Granet som mamma var på tidigare i veckan. Det var gratis med studentkortet som vi fått, yey. Väldigt fin installation hade de, den heter Futuréalismes och är öppen ända till april (hint hint). Vi kollade även deras vanliga utställningar. Eller egentligen gick vi in i kyrkan bredvid först förresten och kollade på den, för muséet hade inte öppnat än. Men i alla fall, sen skulle vi leta efter ett bra och billigt ställe att äta på. Slutade med att vi hamnade på rue d'Italie, på ett Italienskt ställe (surprise). Gatan heter rue d'Italie eftersom den går mot Italien. Så de som åker via Aix med bil till Italien måste åka på denna lilla gata genom centrala stan. :D

Sen mellanlandade vi "hemma" och drog sen för att leta reda på biblioteket i Aix. Det är jättestort! Bibliotekskort för ett år kostar ca 8-9 euro om man har ett carte étudiante, värt! Helt slut igen efter att ha gått så mycket. Snart ut igen för att leta efter middag, eftersom det vi inte får det på fredagar och lördagar.

Är inte längre så rädd för att fråga och beställa saker på franska! :D Fast det är läskigt att säga au revoir, det är så svårt att uttala.

Kanske ska göra klart min läxa nu...

Mamma och pappa, hur är det med Blåvinge?
Kom ihåg inte ha levande ljus eller tända brasan/vassa föremål/varma stekpannor framme när burdörren är öppen!!





Förresten


Det är inte alls så dyrt som man tror här. Man kan hitta lunch för 3-4 euro och studentmatsalen har OK mat (förutom att de serverar kanin). Tidningar kostar ingenting! En Elle kostar ca 2 euro och det finns många tidningar för runt 1 euro. Att klippa sig kostar typ detsamma som hemma, manikyr är billigare och ja, det verkar gå att hitta det mesta för ett bra pris om man rör sig utanför Cours Mirabeau.

Det var bara det!

La Rotonde


God morgon! Det verkar bli den finaste dagen på hela veckan, hoppas det inte börjar regna senare bara. Snart ska vi gå på något museum, kanske hitta biblioteket och jag tänkte köpa en ordbok som min lärare rekommenderade till oss.

Det är på morgnarna jag längtar hem, trodde det skulle vara jobbigt på kvällarna. De senaste dagarna har jag vaknat och halvsovit innan klockan ringer. Då känns det lite ensamt. Men det är väl det att man inte är van att vakna upp här än, trots att jag trivs bra. Nu är det bra i alla fall.

Monsieur hade köpt en hel hög med baguetter, det är verkligen det enda brödet man äter här. De ligger staplade i köket.

Det är svindyrt att ringa till mig (mina pengar ryker i alla fall), ÄITI - hjälp pappa fixa skype för han vet inte hur man gör!



Suom. käännös mummulle/finsk översättning för mormor

Aurinko paistaa ja meillä on tänään vapaata. Ajateltiin mennä museoon kohtapuolin, ehkä kirjastoon ja sitten ostamaan Micro Robert - sanakirja.

Aamuisin on vähän koti-ikävä. Mut se kai johtuu siitä, ettei ole vielä tottunut Aix:issä asumiseen. Nyt on taas ihan hyvä olo.

Monsieur kantoi sisään ison kasan pantonkia aamulla. Täällä ei syödä muuta leipää. Ne lepää nyt isona kasana keittiössä!

Suomenkieli on taitanut huonontua aika paljon... Toivottavasti ei oo liikaa virheitä. Ranskan jälkeen täytyy varmaan lähteä Suomeen asumaan tai opiskelemaan!

ÄITI - hanki skype, isä ei tiedä miten se tehdään! Ja toivottavasti matka kotiin meni hyvin.




Täällä me kokoonnuttiin eilen, siis 20:n hengen ruotsalaisryhmä. / Här samlades ca 20 svenskar i går. :) Bildkälla.


Ah oui


Ah oui, d'accord och merci är mina mest använda ord här tror jag. Hm...

I dag var vi i skolan från 9 till 12.30. Sen följde jag mamma till busstationen och vinkade av henne. Donc, je suis seule. Fast inte riktigt, vi är ju två här i familjen, skönt. :) Vi gick och köpte varsin svensk macka och gick och åt. Den hette "suédois" eftersom det var polarbröd typ, haha. I dag är det varmare ute än i går, så det funkade att promenera runt ett tag. Sen drack vi café crème på rue d'Italie. Spanade lite efter förbipasserande med baskrar och baguetter, det är en del faktiskt!

I morgon skulle vi egentligen på bussutflykt runt Aix men det ska tydligen regna så det sköts upp till nästa fredag. Så vi är lediga, skönt! På lördag är det obligatorisk utflykt i alla fall.

I kväll ska vi träffa de andra kursarna halv tio, typ sätta oss någonstans, ta ett glas vin som sig bör eller något.



Utsikten från planet på väg hit. Jag ska fota lite mer intressanta bilder...


Quick update


Är så himla trött. Vi har gått rundvandring i Aix idag och pratat massa franska. Nu ska jag gå och fika med mamma som åker hem i morgon!



À dîner


Förlåt för romanen men det händer så mycket känns det som! Nu sitter jag på golvet (på min datorväska) med halvöppen dörr för då funkar Internet. :D



Var tvungen att gå och äta. Ska kanske skriva lite på min läxa nu och sova ganska snart. Somnade vid 22 i går, helt slut.



De har en karusell i varsin ända av Cours Mirabeau.

Ps. Jag har det bra här, ifall jag lät bitter med Internet och kylan alltså. :)


Vida vs. Internet


Jag har krigat mot Internet sen i går kväll. Nu försvann anslutningen igen. Hmph. Nu är den tillbaka litegrann. Väntar med spänning på om jag lyckas publicera det här inlägget. Om jag sätter mig i korridoren funkar det men golvet är iskallt (stengolv) och det känns ju lite jobbigt att sitta där hela tiden. Kanske köper en egen trådlös, bärbar USB-sak (vet bara vad det heter på finska av någon anledning, vad heter det på svenska?).

I går hade vi som sagt intro och nivåtest. Hamnade i grupp 3 i dag och läraren verkar jättebra. Förbud att prata annat än franska i skolan annat än i nödsituationer "si c'ést un catastrophe, vouz pouvez parler anglais avec moi (min lärare) ou suedois avec la directrice" eller nåt i den stilen sa han. De andra studenterna är jättetrevliga liksom hon som jag delar familj med.

Det är jättekallt inomhus (tycker alla svenskar, vår lärare sover tydligen med 16 grader och monsieur i familjen frågade mig om det inte var för varmt i mitt rum (?!?!)). Jag som fryser hemma. Men det är ganska mysigt att ha mycket kläder på sig och tofflor och så. Och snart blir det våååår. Nu är det varmt när solen skiner, men ganska kallt annars, det har regnat lite i går och i dag. Och när det blåser Mistral-vind är det tydligen inte kul. Har sett massa palmer i trädgårdarna i dag dock, fast de är nog planterade för de växer mest i Marseille som jag förstår det.

Har redan fått skriva in tre redovisningar och en essä-läxa i almanackan. Men det sköna är att det inte är några prov eller betyg; bara att lära sig. Alla vi som skulle ha praktik har valt att skjuta upp det en månad så vi hinner bli mer flytande i franska och hänga med i deras normala samtalstempo.

I morgon ska jag nog köpa sim-kort och fråga om den där Internet saken.

Älskar er alla hemma också :') <3

Jag lyckades!



Nu är Internet snabbare! Här är Cours Mirabeau-bilden vi försökte skicka till dig pappa.

Har Internet


Nu sitter jag här i mitt rum. Puh. Helt slut, har pratat franska i flera timmar nu. Vid 18-tiden tog jag och mamma mina resväskor och tog oss över gatan till mitt kommande hem för fyra månader. Familjen verkar himla snäll, de bjöd mamma på middagen också. Pappan är från mellanöstern så jag känner mig ganska hemma kulturellt, de har en vattenpipa i vardagsrummet haha. Blev jätteglad när de sa att de har wi-fi som jag får använda och gav mig lösenordet, woho! Lite seg anslutning dock, men det kan jag leva med. :)

Försökte ladda upp bild men det är seeeegt. Prövar senare igen.

I morgon börjar skolan med intro och nivåprov kl. 14.15. Skönt med mjukstart!

Puss och kram på er, bonne nuit

RSS 2.0