Des figues




Sitter återigen med plugg, får passa på när vi inte har lektioner på fredagarna, så kan man vara mer ledig i helgen. Brukar köpa fikon som det är säsong för just nu (det känns så häftigt att de verkligen växer här haha), sjukt bra vid plugg!

La lumière




Igår kväll brann det och ikväll brinner det ett litet ljus hos mig.

Coucou


Ojoj, jag har massa att blogga om men typ ingen tid. Veckan har gått i pluggtecken i alla fall. I onsdags var vi på utflykt i Antibes också, då bestämde himlen sig för regn. Genomblöta traskade vi runt, men så kallt var det inte, eller i alla fall inte med svenska eller finska mått mätt.


Vi kollade på lyxbåtar i hamnen, denna statyn som man kunde klättra i



(bevisligen, designad av samma man som gjort dessa lysande gubbar)



sen gick vi på Musée Picasso samt promenerade omkring lite fritt innan vi tog tåget hem till Nice.

Kom hem från skolan typ en timma sen, tog en detour genom Monoprix också, med resten av invånarna i Nice. Irrade runt helt trött, men fick med mig det jag skulle ha!

Nu ska jag kura ihop mig i soffan under mitt täcke med en kopp te och återfå normal kroppstemperatur. Hösten är här, idag utan sol, och jag måste köpa en jacka känner jag.

Bonne soirée! :)

Ps. detta inlägg är då inte skrivet halv tolv på förmiddagen som det står utan snarare typ kl. 19. För den som bryr sig om det liksom.


Phonétique





Snart möter jag Olivia vid Notre Dame och sen ska vi bli riktigt grymma på fonetiken inför fredagens tenta!

Igår tog jag ett viktigt beslut i och med sista ansökningsdagen till högskola och universitet. Och jag skypade även med min kusin! :DDDDD

Mon père et moi, on a...


Pappa och jag, vi har...



Promenerat runt i le Vieux Nice (gamla Nice)



Klättrat uppför trapporna mot Colline du Chatêau



Därifrån tittade vi på utsikten av Promenade des Anglais och medelhavet



Ätit glass med smakerna hallon-vindruva, persepolis (saffran&rosenvatten) och multivitamin. Rekommenderas! Detta på Avenue Malaussena (som är fortsättningen på huvudgatan av. Jean Médecin)



Åkt till Villefranche-sur-Mer



Där finns en sandstrand!



Efter stranden promenerade vi i Villefranches gamla stad och då har man denna utsikt

Nu ska jag snabbt göra lite lunch, läsa igenom min inlämningsuppgift innan jag skickar in den och sen möta Malin för tentaplugg på Colline du chatêau.

Bonne vendredi!!

Une belle soirée


Vet ni. När jag sitter här vid datorn, helt ensam, såhär på natten och precis har kommit hem ifrån en mysig kväll med klassen och har både nyttiga och roliga saker (tentaplugg på Colline du château - en kulle med panoramautsikt över Nice - samt utgång på kvällen) inplanerade imorgon känner jag mig fri. Tiden är liksom inget problem. Ibland, oftare än jag vill erkänna, är jag nämligen i det förlutna och ältar, ibland i framtiden och stressar och då springer tiden i från mig, ofta utan att ha spenderats så vettigt. Eller ja, den kunde åtminstone ha spenderats bättre.

Sådana här stunder känns som en slags frizon - min tid är min, jag spenderar den som jag vill just nu, i nuet och jag är nöjd. Det spelar ingen roll om jag bara sitter här, slösurfar eller gör lite på en inlämningsuppgift eftersom tiden och jag är goda vänner just nu. Känns mycket privilegierat och underbart fritt!

Bonne nuit :)

Toujours un peu fatiguée




Hej fånig bild men har klippt mig. Tyckte jag var modigt. Vågar knappt klippa mig i Sverige, förutom hos en frisör jag litar på.

De klippte mig med en trimmer (heter det så?) vilket skrämde vettet ur mig, haha. (Fast inte så "haha" just då!) Det blev bra dock, är nöjd.

Bilder på Villefranche kommer när kameran laddat batterierna! Pappa åkte hem i går morse. Trötta i benen är vi nog båda två, men det var det absolut värt!

Snart ska jag iväg och födelsedagsfika och sen kanske till stranden med klassen. On verra.

Trevlig torsdag på er :)

Iväg


Oj vad vi har gått och sett under helgen. Sista dagen pappa är här och vi ska iväg till Villefranche-sur-mer som ligger granne med Nice. Så nu byter vi ut Nice:s stenstrand mot Villefranches sandstrand för att bada och njuta av solen! Pappa ska ladda med rejält med sol tänkte vi innan han åker hem.



Såhär ser det ut enligt google images.

La Rotonde


Pappa kom i morse och sen dess har vi ätit fransk frukost hos mig, gått på strandpromenaden, fikat på La Rotonde som är en fin restaurang som ligger i anslutning till det kända hotellet Negresco och sen gått en sväng på huvudgatan Jean Medicin.

På La Rotonde sitter man som i en karusell, värt att besöka bara därför. Ibland spelas karusellmusik upp och hästarna (se bild nedanför) rör sig! Lite dyrare fika, men värt.



Himla god tarte citron



Glad tjej (med choklad i munnen..)

Om en timma ska vi gå till Gamla Stan där jag bokat bord på restaurang L'acchiardo. Rekommenderat av lärare, bra och mycket prisvärt tydligen. Spännande :)

Och äntligen är jag frisk förresten! (*Ta i trä*) Penicillinet gör sitt verkar det som.

A demain!


Väldigt modebloggigt av mig



Gjorde denna i photoshop då jag har en viloperiod i och med halsflussen och massa tid. Den sparas i stort format men här blir den liten? Varför? Jag minns inte sånt här från medialektionerna med Per-Arne i ettan. Tusan. (Sophia min vän till exempel, du brukar veta sånt här?)

Ja, som ni nog ser ändå är det des belles choses (fina saker) som jag tycker är fina à porter (att bära). Kläderna är från topshop och väskorna samt mustaschörhängena från Urban Outfitters.

Pappa kommer hit i övermorgon förresten! TJOHO!

Hook




Kollar på Hook som går på tv (dubbat bien sûr, men jag stör mig inte på det), mysigt.

Glad kanelbullens dag eller vad man säger!

Une angine


Alltså halsfluss. Borde verkligen sova nu för jag orkar knappt sitta upp men jag vill inte. Hela kroppen strejkar. Vill. Inte. Ha. Halsfluss. Förträng! Medan hjärnan är smart och säger åt mig ta hand om mig själv och sova nu efter denna jobbiga dag. Här kommer en redovisning, mest för att jag behöver skriva av mig, men kul såklart om någon verkligen orkar läsa. Donc:

Vidas äventyr del tvåhundrafemtiolelva - hos doktorn i Frankrike.

Var ganska febrig återigen i morse så jag släpade mig till skolan och frågade om de hade en läkare att rekommendera. Detta eftersom det är min tredje vecka jag är sjuk och febern återkommer med jämna mellanrum. De hade de i alla fall, som tur på samma gata som skolan.

Förstod inte alls det franska sjukvårdssystemet. Satt en stund (alldeles feberyr med gröt i hjärnan), någon frågade vem jag var där med (?) och jag svarade "je suis seule..." vilket lät ganska ynkligt måste jag medge. Kände mig inte ynklig, bara förvirrad och trött. Blev passad till en röd soffa i ett lite läskigt läkarrum och tillsagd att vänta. Sen kom den läkaren jag tydligen skulle prata med och efter lite om och men satt jag i ett annat rum, på en brits. Det kollades lite i halsen, kändes på halsmandlarna, lyssnades på lungorna och konstaterades "ah une angine" (=halsfluss) varpå jag dumt svarar "oh...vraiment?". "Ah ben oui " svarar han och är väldigt effektiv med att skriva ut pencillin (och massa annat blev jag varse i apoteket). Han tog inte kort och jag hade två euro för lite men det var helt okej att komma tillbaka med dem, bara knacka på min dörr sa han. "Bonne courage ma petite" avrundade han med, vilket både var väldigt snällt men fick mig samtidigt att känna mig sjukare.

Jaha tänkte jag när jag kom ut. I vilken automat tar jag ut två euro? Övervägde detta helt seriöst på min väg till apoteket tills jag insåg att jag måste ta ut minst 20.

Satte nästan hostan i halsen när apotekaren kom fram med 8 förpackningar medicin istället för en som jag hade föreställt mig. Andades ut när hon förklarade vad det var; pharacetamol för febern, nässpray, hostmedicin och till sist penicillinet. Bara penicillinet som jag måste ta i sex dagar, men det andra är ju bra att ha. Tog sedan ut 20 euro, smög längst in på läkarmottagningen lite nervöst, knackade på och betalade två euro. Sen sa han nog krya på dig och det kan hända att jag svarade detsamma.

Vandrade sakta hem och har varit officiellt slut sedan dess. Tur att det finns fina klasskompisar som erbjuder att hjälpa till att handla eller bara "komma på stört" ifall det behövs. Och tur att skype finns så det går att skypa med fina föräldrarna.

Missat grammatik, expression orale och missar fonetiken imorgon. Men jag har glass och tidningar och baguette och yoghurt och en frukthandel och boulangerie mittemot så det är ok. Bara det här går över nu.

Puss och kram. ♥

Bonjour


Hallå hej. Äntligen orkar jag blogga. Varit febrig och förkyld sen i torsdags så jag har mest stannat inne och försökt sova. Igår mådde jag äntligen lite bättre efter att ha lyckats sova 14 timmar. Så då gick jag på en promenad; först förbi ett apotek där jag införskaffade någon slags kombinerad feber/snuva/ontihuvudet-tablettkur, sen förbi stranden där jag hejade på klasskompisar och införskaffade lite socialt umgänge och info om lördagskvällen och sist förbi mataffär där jag införskaffade lite mat.

På kvällen hängde jag med och åt glass (fikon-och jordgubbssmak valde jag) och tog en öl, fast jag tog en cola. :)

Och nu tar jag igen plugg som jag inte orkat göra och tvättar. Tog en såndär (ganska stark?) fransk tablett en timma sen och mår faktiskt mycket bättre.



Här är den fina klänningen. (Och halva jag då.)



Och här är en helt irrelevant men lustig bild. Från Musée Oceanographique igen. En isbjörn med en växt fastspänd på ryggen?? Har fortfarande inte förstått varför den stod där.

Nu ska jag hänga tvätt. Trevlig söndag till er. :)

RSS 2.0