Coolt




Les ocres de Roussillon som vi besökte igår! Lite Colorado-ish. Väntade mig typ att en dinosaurie skulle komma springande. Sjukt fint. Mer bilder kommer. Nu ska jag springa iväg på äventyr (stan), à tout à l'heure!

Excursion


Vi har varit på utflykt med skolan idag. Åkt runt i regionen Luberon och stannat i byar. Jättefint men tröttsamt. Nu sitter jag och äter kokosyoghurt medan vi väntar på att tvätten ska bli klar.

Imorgon är det vanlig skoldag igen och tiden bara rinner iväg! Jag förstår inte alls var den försvinner, men snabbt går det. Om två och en halv vecka åker vi till Lyon och sen är det bara två veckor kvar tills kursen slutar och vi åker till Paris i fyra dagar. Mon dieu! Sacre bleu! (Nej, hör ingen använda de här uttrycken. Det är snarare merde och... mer grova saker.)  

Foton från Luberon coming up. To be continued. Förresten är detta en väldigt fnissig och dålig humor dag. Jag bara varnar...

Sommar






Igår alltså. Andra bilden är från förra helgen i för sig. Idag regnade det, men det borde jag inte nämna. Oh well.

Bonne nuit!


Une robe



Köpte denna på H&M i januari/februari tror jag, till glam eller trash-festen. Väldigt bra med H&M ibland alltså. Är himla kär i den...

Haha, det var bara det jag ville säga. Bonne soirée!

C'est déjà mercredi?


Ligger i min säng, hoppade småmyntspokern som är ikväll pga onda knän. Vad ska jag nu göra med alla mina oanvändbara bronsmynt? Så mycket frukt köper jag inte. Hon hade i för sig brist på växel på crêperiet, hm...

Hade en jättefin 20-årsdag i alla fall. Eftersom det är praktikvecka och crêperiet inte är öppet måndagar var jag dessutom ledig! Gick omkring och var så nöjd hela dagen. Strålande sol på vårdagsjämningen för en gångs skull, score. Åt Tapas till lunch med kompisar, köpte någon present till mig själv och fikade länge på favoritcafét. Sen åt jag middag hos värdfamiljen som gjort en Tiramisu till mig (första gången jag blåst ut ljus på en Tiramisu) och köpt en fin blomma som nu står på mitt skrivbord. Efter middagen var vi några som satte oss på ett mysigt (och väldigt rött) ställe på Cours Mirabeau. Chillkväll, himla mysigt. Har fått en ananas, en sten med rim på, mörk choklad, kort och blomman då. Och sång på franska, finska, persiska och svenska. Och på lördag firas flera marsfödelsedagar hos några som hyr egen lägenhet här! Minus dock att jag inte kan fira något med familj, släkt och vänner, men det blir ju svårt. Blir till att fira lite i maj också :)

Imorgon eftermiddag är det helg, ledig hela fredagen! Jaaaa! Tänkte ta en sväng förbi marknaden imorgon bitti också, nu när det är bra väder. Nu; god natt!

Åh




Sitter här i kombon pyjamas och örhängen och är så sjukt nöjd med min 20-årsdag ♥

Nämen


Aj, ont i kroppen. Sainte Victoires lätta väg till toppen var ganska jobbig ändå. Tre timmar upp och typ två timmar ner tog det. Om några timmar är det gott nytt persiskt nyår. Och grattis Vida 20. Tänk vad de växer upp fort.



Tänk att jag suttit högst upp på toppen.

Imorgon är jag ledig så det blir födelsedagslunch med vänner, kanske nåt kul på kvällen också. Nu ska jag begrunda mina snart två decennier på jorden.

Puss och kram

Heeelg




Imorgon blir det till att bestiga Cézannes kära Sainte Victoire igen (läs; på riktigt - denna gång satsar vi på toppen). Det blir snarare att vandra upptror jag, lär ta toute la journée. På kvällen blir det persisk restaurang med classmates och andra för att minifira Norouz, persiskt nyår/min födelsedag lite. Naaaaaajs.

Bonne nuit.

Ta det med en nypa salt...








Tidiga födelsedagsgrejer. :)

Vin et fromage


Vi har haft ost och vinprovning i skolan idag. Båda lektionerna - alltså tre timmar. Först fick vi smaka på franska kakor och godis. Bland annat...



Calissons



Navettes


Nougat blanc/noir



Galettes bretonnes (såna jag fick från crêperiet förra veckan, några inlägg ner typ)

Efter rasten fick vi cider, vin, bröd och massa ost. Orkar inte leta upp bilder till det, för mycket. Puh...

Helgen



Mötte pappa vid Gare routière (busshållplatsen) i fredags kväll. Vi promenerade hela vägen till hotellet där han checkade in. Sen gick vi och åt på en uppvärmd terrass. Jag åt svamprisotto, myntate och sen blev det citron/kaffe/vanilj glass till efterrätt.



Ingen egen bild, men i lördags åt vi alla hos värdfamiljen. Himla trevligt men man vart ganska trött efteråt av allt tolkande. Vi åt provencalsk oxgryta med pasta och ost och apelsinkaka till efterrätt (tror det var en sån som på bilden). Dottern i familjen påpekade att jag tydligen har tagit efter det franska sättet att lägga brödet på bordet istället för på tallriken. Lustigt att man inte märker sånt själv!





Pappa och jag åt på en libanesisk/turkisk restaurang i söndags kväll. HJÄLP vad gott. Och prisvärt. Igenigenigen.



Myntate. Ny kärlek.

Annars timade stackars pappa det värsta vädret vi haft här sen jag kom hit. Spöregn och blåst. En förmiddag var det lite sol tror jag. Och idag har det varit soligt emellanåt (typ precis efter att ditt plan lyft tror jag pappa, sorry).
På fredag ska det återigen bli fint. Men vi har promenerat runt så gott det gick, jag har visat runt i Aix och vi har gått på museum.


Les familles


Pappa tog med sig Panda Liquorice Mix (tack mamma!), Noblesse, tidigt födelsedagskort + present och vårjacka. Vi åt middag på en uteterass igår kväll. Idag gick vi på marknaden men eftersom det typ blåser storm bestod den mest av bara frukt idag, tråkigt... Vi sprang på Caroline och hennes familj och gick och fikade alihopa. Sen stötte vi på varandra igen på crèperiet jag har praktik på och åt lunch där. Mys.

Sen gick vi till Palais des Thés där far min köpte denna superfina tekanna. Den pryds av en drake, väldigt vacker är den. Kommer bli flitigt använd av mig också, när jag kommer hem.


Kl. 19 är det middag, the middag in fact.

À bientôt.

بابا مياد


Ikväll kommer pappa (rubrik)! Ååh jag är taggad. Har planerat lite grejer vi kan göra. Blir kul att visa Aix nu när man hittar och vet vart saker ligger. Det har varit superfin vårväder hela veckan men lördag och söndag ska det tydligen regna (fast med temperaturer på runt 15 grader). Hoppas regnet skonar lördagsmarknaden bara, för dit måste vi gå. Och det är ju inte kul att åka till Marseille ifall det regnar heller. Nåväl.

Igår kollade jag, vår värdsyster och monsieur på Pirates of the Caribbean 1 (eller Pirates des Caraïbes då) dubbat på franska (!) Keira Knightelys röst var ganska hemsk, men annars var det inte så farligt som jag trodde. Jobbade igår också, det var kul, gillar verkligen min chef. Och stammisarna känner igen mig och har tydligen frågat efter mig nu när jag inte jobbat på två veckor! Men det kanske inte är så konstigt så ofta som hon presenterar mig. Vet inte hur många gånger jag hört "Je vous présente Vida, ma petite stagiaire. Elle est ici pour m'aider trois fois par semaine."

Oj vad jag babblar. Har inget annat att göra heller i för sig, börjar inte jobba förrän kl. 12. Åh, vi lyssnade på "Alors on danse" femtioelva gånger på andra lektionen igår. Analyserade låten och sjöng den också. Den är inte så himla glad alltså, typ "jag är deprimerad, vill glömma alla problem, alltså lyssnar jag på sjukt hög musik, super och tar droger". Hade inte jag fattat, hade i för sig inte sett musikvideon heller. Ja, nu vet ni det, om ni inte visste det förut.



Sen har vi lärt oss massa slang och "verlan". Verlan är när man tar ett ord och byter plats på stavelserna, tex. Stromae som gjort Alors on danse, stro-mae = maestro.

Ok, nu ska jag sluta skriva här och börja göra mig i ordning.

Bon journée!! (Den försvunna energin är tillbaka?)


Vardag




Har varit i parken och promenerat efter skolan. Nöjd, det var fint. I skolan kollade vi på filmen "La Haïne" (hatet), nån som sett den? Handlar om oroligheter i en förort till Paris.

Fick en fråga om vad jag menar med "gras" i rubriken till förra inlägget (mardi gras). Gras/grasse (f) = fet. Det är den franska översättningen på fettisdag. :)

Annars är jag lite låg på energi just nu. Känns som mitt bloggande kan bli lite lidande. Men pappa kommer hit på fredag, tror han kan bidra med att höja energinnivån lite.

Mardi gras


Semlorna blev ganska bra. Madame var förtjust, hela familjen verkade ganska nöjd. Dottern älskar vispgrädde så då borde ju en semla funka. Kvällens roliga är att de var helt fascinerade av att vi kan vispa grädde. Alltså verkligen fascinerade; "Såg du? Caroline lyckades vispa grädden!" De köper alltid spraygrädde för de "arrivent pas" att vispa grädden som madame sa, de lyckas alltså inte.

Har fortfarande kvar en artikel att förbereda och kom på att jag glömt läsa i boken vi ska diskutera imorgon. Woops.

C'est la vie.

Hoppas ni haft en superbra fettisdag med massa semlor!

Förvirrande


Il faisait beau aujourd'hui. J'ai travaillé un petit peu (il n'y avait pas beaucoup de monde, donc j'ai fini tôt) et maintenant je suis en train de faire mes trois articles pour demain. C'est fatiguant parce que j'ai mal à la tête. Bientôt on va faire "semlor" encore. On a fait les brioches hier, donc il reste seulement le chantilly, le pâte d'amande et la sucre glace.


Gaaaaah förlåt men det är för många språk i mitt huvud just nu.

Fint väder, jättelite praktik, artiklar, fyllning till semlor = min dag. Att det ska vara så svårt att göra semlor i Frankrike; de blir små och kommer vara gröna eller röda inuti. Ca va för mig men lite lustigt är det.

Återkommer.

Nice







Fredag: fortfarande ledig från praktiken, tvättdag och middag med vänner
Lördag: vila
Söndag: NICE! Sjukt vilken tur med vädret, varmt!! Himla massa folk som låg och solade. Vi åt socca (typ något pannkaksliknande gjort på kikärtsmjöl), vandrade upp till en utisiktsplats, köpte glass och satt på stranden, kollade på karnevalen och satt på stranden igen. Karnevalen bestod av massa olika paradvagnar, coolt.

Nu har vi nyss bakat semlor, imorgon ska vi fylla dem. De använder dock inte jäst på samma sätt här så, öh, semlorna blev inte så stora med den jästen familjen hade (små korn i en liten påse). De duger nog ändå. Imorgon blir det praktik igen!

Bonne nuit!

Des photos



Lunch - spenat och laxpaj. Lounas - pinaatti ja lohipiiras.





Duvorna har lämnat Cours Mirabeau, nu tar de över parken också
Pulut ovat jättäneet Cours Mirabeaun ja valtaavat nyt puiston myös
AAAAAAH

Vi ska till Nice över dagen imorgon, måste sova nu. Vi bakade förresten inte semlor igår, det blir på måndag. Madame ska handla ingredienser.

Huomenna me lähdetään Nizzaan, täytyy mennä nukkumaan. Ei muuten leivottu laskiaispullia eilen niin kun oltiin ajateltu, maanantaina sitten. Madame lupasi ostaa ainekset.

Hyvää yötä!


Je me suis reposée



Fick en liten påse med bretagnska kakor när jag hälsade på min praktikplats i torsdags. Hon hade råkat grädda de lite för mycket för att kunna sälja dem typ. Smaken var det inget fel på i alla fall!

Igår åt vi middag på Burger Bar som ligger nära la Rotonde. Alltså inte fastfood utan en restaurang. Vegetarisk avokadohamburgare åt jag, låter lite skumt, men det funkade hur bra som helst. Sen promenerade vi runt i Aix och pratade. Sen hade jag ingen röst igen (!) och hostade hela natten. Är lite trött så idag hoppade jag att åka till Marseille med några andra. Har istället sökt sommarjobb, ätit lunch i solen i parken, promenerat och läst Harry Potter. Nu ska jag fortsätta med att antingen vila eller söka jobb/leta utbildningar.

À bientôt!

J'ai fini!


Skickade precis in mitt reportage till läraren, SKÖNT.

Imorgon tänkte vi kanske baka semlor om det funkar för familjen att vi lånar köket just imorgon. Vi har frågat om vi får bjuda de på "un gâteau suédois" på tisdag. (Vi kan ju göra klart bullarna imorgon och fylla de på tisdag.) Mihih.




Svenskarna här är lite ledsna över att missa semleperioden (stavning?) - går det att köpa semlor i maj?

Sovasovasovasova.

Frères Lumière



Har researchat bröderna Lumière lite och skrivit om dem i mitt reportage. Vi ska besöka institut Lumière i Lyon och jag ser såhäääär mycket framemot det! Vet inte om jag skrivit det men vi ska alltså göra en studieresa till Lyon i fem dagar i slutet av april. Vilket ju seriöst är snart eftersom det redan är mars. Halva tiden har gått, hur??

Idag har jag

- varit i skolan och försökt fatta massa fransk grammatik i tre timmar = huvudvärk
- följt med en kurskompis till banken för att hjälpa till med att öppna konto + frågat massa om mitt konto (fransk byråkrati är förvirrande, inte bara för att det är på franska, utan för att det är så mycket papper inblandat och bara är så himla omständligt)
- druckit café crème (long time no see) på Book in Bar och pratat om allt möjligt
- skrivit massa på uppsatsen
- rådfrågat min vise fader per telefon
- skypat med mormor och mamma!
- kollat på nyheterna för första gången på en vecka
- anmält mig till en utflykt till karnevalen i Nice på söndag

Nu sover jag med öppna ögon. Donc, godnatt!

Jag ljög


Blir inget kreativt blogginlägg som jag planerat. Istället skriver jag: yey det är 1 mars idag, alltså bara 20 dagar kvar tills jag blir, just det, 20. Woop. Jag älskar mars, jag älskar vår och jag älskar att jag förmodligen kommer att ha vår under mars. Om det är snöstorm här den 21 så blir jag ledsen på riktigt.

Bonne nuit.

"Cinéma, c'est la vie"


Har varit och intervjuat fransmän/fransyskor med min obefintliga röst. Den är om möjlligt ännu mer obefintlig nu haha. Vi har ju reportagevecka och jag har valt "le cinéma français" som ämne. Har intervjuat en som jobbar på biograf Renoir på Cours Mirabeau och en gammal dam som stod och väntade utanför biograf Cézanne (hon var snäll, pratsam och tillräckligt poetisk för att citeras i rubriken). Var även inne och frågade på Mazarin om det fanns nån att intervjua men de bad mig komma tillbaka imorgon eftermiddag.

PUH. Jag är helt slut.

Ska samla lite energi och kreativitet; sen bloggar jag på riktigt.

Bisous.


RSS 2.0