Fevrier?


Redan februari? Vart försvinner all tid? Allt går så sjukt fort. Dags och söka sommarjobb och planera hösten, sjukt. Men kul är det ju, tråkigt om tiden skulle gå långsamt.

Vi har Aix-vecka den här veckan. Vilket betyder att vi lär oss lite om Aix-en-Provence. Typ att romaren Sextius grundade staden 122 f.Kr, romarna kom hit huvudsakligen för att de behövde vatten och att namnet Aix-en-Provence kommer från Aquae Sextiae som betyder Sextius vatten alltså l'eau du Sextius en francais. Idag har vi promenerat runt i staden med lärarna som guider, kolla på olika gator, torg, Les Hôtels Particuliers (typ stora och fina hus för de rika), 2000 år gamla romerska pelare, katedralen som är en salig blandning av gotisk, romersk och barock-stil och såklart fontäner.

Kul:
Vi stannade på Cours Mirabeau för att känna på det varma vattnet i fontänen som ligger mitt i en rondell. 12 pers och läraren alltså, mitt i rondellen medan bilarna åkte runt oss när vi skulle känna på vattnet för att det var varmt och peta på mossan som täcker fontänen. Känns inte som att man skulle kunna göra samma sak i Sverige, ingen verkade tycka att det var konstigt heller. Polisen som åkte förbi i rondellen ville bara att vi skulle åkta oss några steg så han kunde komma förbi. Vi stod där ett bra tag också. Det är lite så med trafiken här, bilarna står parkerade på trottoarerna och människorna går på vägarna, bilister stannar på enkelriktade gator för att springa in på boulangeriet och köpa bröd och i allmänhet står det bilar parkerade på skumma ställen med blinkers på. Ibland genar man som bilist över platta rondeller eller i fall man kör motorcykel; över övergånställena. Hastigheten verkar man bestämma själv och man stannar inte vid övergångställena (förutom enstaka gånger).

Sammanfattning: jag väntar tills jag kommer till Sverige innan jag kör bil igen. Men man har börjat vänja sig vid trafiken nu i alla fall vilket gör det ganska mycket lättare att röra sig i stan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0