Dimanche
Emma Watson i Marie Claire.Och UK Vogue. Himla fint tycker jag, speciellt första bilden.

Jaa, annars är det väldigt mycket söndag över denna söndag.

Miss y'all. Och grattis på födelsedagen bästaste mamma! Ihanaa syntymäpäivää! Oisin leiponu kakun jos oltais oltu samassa maassa.

Kuzco, l'empereur mégaloLördagskväll med Kejsarens nya stil på franska (utan textning) och hostmedicin med caramelsmak. Alltså va?

Sol och 15 grader


Har ätit lunch i parken med Carro och Björn. Yoghurt, tabbouleh, morot och kakor. Det är så varmt och fint idag! Sitter med mitt stora fönster öppet nu på rummet. De andra gick vidare för att kolla någon utställning på Cours Mirabeau, men jag hostar så mycket så det känns inte så kul. Har bara vilo- och glassätarplaner för idag, känns bra.Vår!

VLC media player


Mådde illa och hade ont i magen igår kväll efter maten. Min röst är typ lite borta nu. Det är ganska jobbigt att hosta samtidigt som man har ont i magen och mår illa.

Nu ska jag i alla fall fake it 'til you make it = ut i skolskenet och picknicka med Carro. Behöver nog frisk luft och det är superfint vårväder ute, ofta jag sitter inne då. Kommer dessutom klättra på väggarna ifall jag stannar här.

Vi fick massa filmer av Oriane (dottern i familjen), antingen dubbat på franska eller orginalljud på franska, vi laddade över de på Carros dator eftersom jag inte har VLC media player. Vet någon var jag kan ladda ner VLC för mac 10.4.11? Alla verkar vara anpassade för 10.5 eller senare och de jag hittar för 10.4 står det massa varningar på. Håller min stackars dator på att bli gammal?

Den här helgen ska jag vila så jag inte missar mer skola. Man får bara missa tio dagar, annars får man inget diplom/intyg att man gått kursen.

Avslutningsvis, krya på dig mamma och krama mummu (mormor alltså) såhäääääääääääääääääääääär mycket från mig! Äiti, vie paljon haleja mummulle!

Paris
Tågbiljetterna till Paris är förresten bokade. Så mamma och pappa, jag kommer hem lite senare, den 11 maj istället. Nu måste jag boka flyg också. Och hotell kan vi nog behöva också haha.

Är fortfarande sjuk, men mår lite bättre nu efter att ha kunnat sova. Orkar nog släpa mig till affären (SPAR förövrigt som ligger närmast, finns även 8 à huit, Casino, Dia och Monoprix. Dia ligger i för sig inte så nära).

Ska försöka börja på mitt reportage som ska vara klart nästa vecka också. Vi ska intervjua minst två pers om något ämne som har med det franska samhället att göra, skriva en uppsats på minst två A4 och presentera alltihopa för klassen. Så det är nog alldeles lagom att i alla fall komma på ämne idag när jag ändå inte kan göra så mycket annat.

Tur att jag inte har praktik denna vecka. Puh.

Hoppas ni har det bra!

Pas d'écoleSå här tänkte jag spendera dagen. Oui. Sounds like a plan.

Le rhume


Har ont i halsen och huvudet och hostar lite. Det var ju bara en tidsfråga innan jag skulle bli sjuk eftersom verkligen ALLA varit sjuka i skolan. Har köpt strepsils och tagit det ganska lugnt.

Snälla försök säga de här meningarna snabbt:

Tonton, ton thé t'a-t-il ôté ta toux?

Natacha n'attacha pas son chat qui s'échappa.

Je veux et j'exige du jasmin et des jonquilles.

Didon dîna, dit-on, du dos d'un dodu dindon.


Jag ÄLSKAR den sista! Nu vet ni vad vi gör på lektionerna!


Blogga var det ja


Juste, här skulle jag skriva. Har precis skickat i väg ännu en essä och ska lägga mig nu. Har bara varit i skolan och på Book in Bar och pluggat idag. Kollat på nyheterna och sådär också, men inget jättespännande. Trevligt i vilket fall.

Väldigt random bilder. Men Helge i alla fall och från när vi fikade i fredags. Grönt mynta-te med pinjenötter som hette Medina Marrakech. För sött var det men annars är ju mynta-te très bon.

Vet icke vad jag vill säga med detta inlägg. Godnatt i alla fall!

Marché aux puces


= loppmarknad. Skulle vi hitta idag. Så vi mötte upp U som går i min grupp och promenerade med hjälp av kartan ner mot motorvägen och till andra sidan där den skulle ligga nära Pont de l'Arc. Där var det väldigt fint och vi mötte hägern Helge, flera gånger till och med. Efter en del om och men såg vi tillslut marknadstälten men till vår besvikelse var det ingen marknad idag av nån anledning. Gjorde dock inte så mycket, vi fick en ganska ordentlig motionsrunda och massa fin natur. Sen gick vi till ett bageri som heter Riberou och som enligt vår lärare ska vara väldigt bra och köpte pick-nick. Sen vandrade vi ytterligare tills vi kom till parken la Torse där vi satte oss och åt. Alltså vi har gått jättejättemycket. Mina knän känns OK dock, gör bara lite ont.

Nu blir det nog plugg. I morgon börjar den åttonde veckan och den bjuder på projekt och kanske bio. Resten oplanerat, känns skönt.

Ha en superbra söndag :)

Pont de l'Arc
Ser ni hägern Helge på första bilden?

Hihihi


Min fredag


- Praktiken var jättestressig, massa massa massa kunder på liten liten liten yta (men kul). Nu är det inte praktik på två veckor eftersom vi har projekt och reportage
- Vi gick till banken och öppnade ett konto för att kunna få bidrag här
- Fikade med massa kursare
- Mellanlandade hemma för att lasta av saker och sprang sen i väg för att ha taco-kväll hos en av dessa kursare !

Min lördag

- Vaknade kl. 7 och kunde inte somna om
- Tog det lugnt hela förmiddagen, åt sen lunch på rue d'Italie ute i solen (tills molnen kom...)
- Handlade nödvändigheter på Monoprix (= typ kvällsmat)

Hemma igen alltså. Kl. 20 ska det firas att en tjej i grupp 2 fyller år. Förövrigt driver jag min "roomie" till vansinne med övertrött fnissighet.

Nu ska jag lyssna på fransk disneymusik och läsa. Bonne soirée!

RéflexionBra på franska också. :) I det Disney-mood som jag är ska jag nu springa i väg på äventyr (=praktik).


Salut


Vaknade halv åtta och kunde inte somna om. Börjar inte på praktiken förrän halv tolv så nu sitter jag och dödar lite tid innan jag ska ner på frukost.

I går var vi på pokerkväll med gruppen för att bli av med småpengar. Jag var inte med och spelade eftersom jag inte hade 5 euro i småmynt vilket var insatsen (1 centare, 2 centare, 5 centare, 10, 20, 50 och som högst två euro). Typiskt att när man väl lyckats bli av med massa värdelösa småpengar så behöver man dem. Men det var ganska spännande att följa spelet. De andra gick ut sen, men jag gick hem och la mig.

I kväll är vi några som ska laga mat hos en kompis som bor i egen lägenhet. JAAAA jag får laga maaaat!!! :D Det ska blir hur trevligt som helst.

Men först; frukost, praktik, gå till banken.

Bonne journée på er!

L'Internet ne marche pas


Gaaah Internet gör mig lite galen ibland! Je vais devenir folle!
Men. Nu ska jag inte klaga för jag har i alla fall Internet.

Vi har suttit och kollat på tågbiljetter till Paris i maj. Jag och Caroline tänkte åka dit i några dagar innan vi åker hem till Sverige. Det är billigast att boka tågbiljetter några månader i förväg, i april/maj kan det kosta typ 100 euro/pers. Då känns 35 euro nu mer överkomligt.

Annars har jag jobbat igen. Det var få kunder så jag fick gå ganska tidigt. Väldigt trevliga människor också, några var väldigt intresserade av att åka till Sverige. Det var något museum i Stockholm de ville gå på. Himla trevliga i alla fall. :) Och nu är det lättare att komma ihåg att prata i "vous"-form också, istället för "tu". Så lätt att råka dua folk. Det tar ju inte illa upp, men ändå.

Vår lärare kommer inte tillbaka på måndag heller. Tusan. Men vikarien är ju bra. Vi lekte en lek där vi skulle ställa (ja och nej) frågor till varandra och man fick inte svara ja eller nej. Svårt men sjukt bra!Paris, Sacre Coeur, med franskan 2008

Åh det känns très bien (med svenskt uttal) att boka Paris!

Captain Jack Sparrow


Skolan gick bra i dag. Men eftersom vår lärare är sjuk hela veckan har vi vikarie. Hon är bra, men jag hoppas verkligen vår vanliga lärare kommer på måndag. Ingen praktik i dag, kändes konstigt att ha så mycket tid efter skolan igen. Tänkte gå en promenad i parken men eftersom mina knän krånglar blir det inget med det.Har lust att kolla på Potc. Dottern här i familjen frågade om vi ville kolla med henne någon kväll, vore ju kul, men vet inte om jag fixar att kolla tre timmar om det är dubbat?

Sitter och gör en lista på vad pappa får ta med sig härifrån när han kommer i mars så att jag inte behöver ha så mycket bagage i maj. Mohaha.

Stolt


Har suttit på facebook och kollat runt lite. Såg några klipp från Nyhetsmorgon och jag är så sjukt stolt och glad över att vara släkt med er. För det arbete ni gör. Det är värt så mycket. Helt sjukt galet stolt.

Ni förstår va? (Hoppas ni läser och ser det här!)

No one can make you feel inferior without your consent


Gick till skolan i dag och hade huvudvärk hela tiden, så det var lite svårt att koncentrera sig, jobbade på crèperiet och huvudvärken försvann (tadaa!), sällskapade med en klasskompis till hennes praktik, kollade marknaden på mini-Backgammon-spel, handlade frukt på rue d'Italie och kom hem. Vi har nyss slängt i en tvätt och nu ska jag göra läxorna. Huvudvärken är dock på väg tillbaka, hm...

Det regnar ute, regnade i går med. Men det är ganska varmt ändå och så länge det är det är jag nöjd. Har lyckats tima (försöker böja timing) regnskurarna så att jag aldrig hamnat i dem. Himla bra eftersom mitt 4€ paraply är halvt paj.I fredags jobbade jag också på crèperiet förresten. Kunderna bestod av en fransk barnboksförfattare, franska ingenjörsstudenter som varit och festat natten innan varav en tappat rösten (illa eftersom de skulle ha muntliga redovisningar senare samma dag) och massa IS-klasskompisar kom förbi, i två omgångar, och köpte crèpes.

C'est tout just nu. :)


Glad alla hjärtans dag


Har inte mått så bra i dag, så jag gick hem efter första lektionen. Hann i alla fall redovisa mina tre artiklar framför klassen. Har tagit en alvedon och ska nog sova lite nu, så känns det nog bättre sen.Gammal bild, men ack så aktuell ändå. Vad jag vill säga är; massa ♥ till alla vänner och släkt och familj!!!

Hej
Fredagskväll framför Glee med éclairs C köpte när jag var på yoga :)
Moules Frites (utan frites i just denna bild då) vid hamnen i MarseilleKaffe på Starbucks i Marseille

Bild från kvällen kommer kanske sen, beror på om jag får tag i någon bra. Jag är ganska duktig på att glömma bort kameran när jag väl har den med mig. Vi var på inflyttningsfest i alla fall, de skulle få in både SU och IS - studenterna i en liten tvåa. Gick bra, lägenheten är jättefin också.

I dag blir det plugg, plugg, plugg. Och mer plugg.


Le bordel dans ma tête


Snart ska jag iväg och jobba. Tänkte gå förbi yoga-studion först och se om det går att gå på den andra gratislektionen i kväll. Om jag hann skriva min essä som jag inte kommer hinna göra i helgen, vore det också bra. Hm...
Vi tänkte åka till Marseille igen i morgon, gå på lördagsmarknad, kanske hitta Starbucks, promenera i hamnen... Hoppas det blir fint väder.

Man säger att man har en bordell i huvudet om man är förvirrad. Typ som att det är "kaos" i huvudet. Jag undrade lite först varför alla pratade om bordeller hela tiden...

Hell ou


Mest det jag ville säga.Vill påpeka att jag inte blir normalare av att bo här. Så n'inquiétez pas.

Hej jag vill ta studenten igenTack för stockholmsorden förresten!

Dialekter


Alltså en återkommande konversation här har varit dialekter då vi svenskar ju är från olika delar av Sverige. Ett ord jag aldrig hört förut var bamba vilket man använder hela tiden i Göteborg. Betyder skolmatsal. Caroline säger la och gött och kiligt (tror jag det stavas?) ganska ofta. Tycker det är så himla underbart med olika dialekter. :)

Men till min besvikelse har jag inte hittat några roliga ord från Stockholm som folk inte känner till... Föra (alltså förfesta, inte föra i dans) var i för sig ett, lack (som i arg) också men inte så mycket mer. Such a disappointment, Sthlm svek mig lite här.

Har ni några speciella Stockholmska ord? Donnez-moi s'il vous plaît!Stockholm en été.

Förrsten, trodde inte Stockholm hade så dåligt rykte. Typ det att Stockholmare skulle tycka att de är lite bättre än alla andra. Fett synd...

Presque tout en finois


Ulkona on ihana ilma. Aurinko paistaa. Viikonloppuna oli noin 20 astetta lämmintä. Toivottavasti jatkuu samaan tapaan. Työharjoittelu alkoi tänään. Ei vaan ollut paljon asiakkaita, niin mua ei oikein tarvittu. Söin pinaatti/chèvre-crèpen ja juttelin asiakkaitten ja pomon kanssa. Torstaina ja perjantaina on kuulemma enemmän tekemistä.

Nyt on jo kuudes viikko menossa. Huomaa, että ymmärtää paremmin. Nyt pysyn mukana, kun madame ja perheen tytär puhuu keskenään. Alussa en tajunnut mitään, koska he puhuvat niin nopeeta ranskaa.

Nyt ajattelin tehdä läksyjä, vaikkei niitä ookkaan niin paljon. Ja ne on vasta ens viikoks... Ei oo toisin sanoen paljon tekemistä just nyt. Sitten ehkä kuuntelen uutiset netiltä ja luen vähän Harry Potteria ranskaks.Tulee vähän haikee olo kun kattelee kesäkuvia. Pyhäsalmella mustikassa.

Här plockar vi blåbär nära sommarstugan i Finland i somras. Saknare.Noora ja mä lakaisemassa laituria.

Noora och jag sopar bryggan. (Duh.)


Lemon tree


Sitter och sorterar musik på spotify. Vissa svenska låtar finns inte på det franska spotify, buhu. Men men.

I dag var André (le prof) tillbaka! Himla bra faktiskt. Kul lektioner i dag, intressanta redovisningar och debatter. Vad töntigt det lät, men det var hur bra som helst. Efter skolan satte vi oss på Book in bar, spelade fia med knuff och pratade bort några timmar. Nu har jag precis skypat med mamma och snart är det middag. Ska se om jag och kusin hinner skypa innan dess, vore trevligt.

Annars bjuder veckan på praktik, yoga, fika, inflyttningsfest och tydligen pokerkväll för att bli av med alla små skitpengar som finns, 2 cent och 5 cent alltså. Folk blir typ arga om man försöker betala med såna så vad ska man göra? Jo, man spelar bort det på poker.

À bientôt.(Skulle postat detta inlägg några timmar sen, men hann aldrig, så bättre sent än aldrig!)Godnatt
Jag skulle ramla av stolen om jag satt på någon. Så nu blir det godnatt kl. 20.40. Alors, bonne nuit!

Il fait bon


Det är varmt i dag, varmast hittils. Vi åt lunch och spelade schack i parken, helt underbart. Och vi överlevde vandringen i bergen också.Är helt slut i dag, orkar typ inte göra något mer. Men det är väl det söndagar är till för.Free Fallin'


I dag har jag varit på yoga med Martina och en annan Carro (inte Carro som jag bor med alltså). Det var mysigt. Sen har vi mest vandrat runt hela dagen, ätit lunch i SOLEN, njutit av det varmare vädret och handlat nödvändigheter. Det är ju inte lite man går i den här stan, vi har vandrat hur mycket som helst. Och i morgon åker vi med madame till Sainte Victoire för att vandra till toppen.Sainte Victoire genom bussfönstret.

Vi har precis avslutat en trerätters middag på mitt rum. Tabbouleh, chèvre, yoghurt och müsli från DIA (typ som Willys) med andra ord. Snart ska vi vandra iväg till födelsedagskalaset. Trevlig lördagskväll på er!


Soir
16 euro för allt det här på the Body Shop (!)1 euro på H&M för att det snart går hål på mina fina gamla H&M-vantarKöpte denna förförra veckan på Pimkie, 7 euro tror jagSlutligen hörnet på mitt skrivbord; inramat muminvykort ("Kummakos on olla rohkea, jollei pelkää?" Muumipappa), smyckeshängaren och ett automatfoto som jag fick så vackert i gåva i går av "roomie" + kurskompisar, hedersplats bredvid mumin blev det såklart.

I morgon bitti blire yoga och på kvällen födelsedagskalas med tema glam och trash. (:

As you go through life you'll see


I går var vi i konstnären Cézannes atelje med klassen. Man ser typ namnet Cézanne överallt man går här. Han föddes i Aix och dog i Aix och var kompis med författaren Émile Zola som också kommer ifrån Aix. I alla fall tills att Zola skrev en bok där han nämnde något om en misslyckad konstnär och Cézanne trodde att Zola menade honom, efter det hade de aldrig mer någon kontakt.Tio procent av alla Cézannes verk föreställer berget Sainte Victoire.

Vi lyssnade i alla fall på en guide i ateljen och kollade på en kort film. Ingen praktik för mig i går eller i dag heller för de hade inte skrivit på några papper som behövdes. Så typ nästa vecka... Vi var i alla fall några stycken som gick till Book in Bar (bok-kafé typ) och spelade scrabble, sen kollade jag och Martina lite i butiker och fikade. På kvällen kollade jag och Carro på Chocolat med fransk text. Himla bra torsdag faktiskt. :)

Nu har vi tvättat och ska iväg och kolla om vi hittar nåt kombinerat mini-schack-backgammon-spel.

À bientôt!


Fête des crèpes


Idag är det Le Chandeleur förresten. Crèpe-dagen typ. Vet inte riktigt vad det innebär förutom massor av crèpes. Åt en till efterrätt i skolan, en matcrèpe på crèperiet som sagt (hon försökte få mig att äta en till efterrätt där också men jag tackade artigt nej) och av någon anledning känns det som att vi kommer få crèpes till middag. Inte mig emot dock.Blä


Känner mig helt off idag. Liksom igår och i förrgår. Sov dåligt hela förra natten. Hade ont i nacken och knäna, vaknade av att jag rev upp mitt eksem på händerna i sömnen, hittade ingen bekväm sovställning och drömde mardrömmar.

Vår lärare var sjuk igen, hade till och med fått åka till sjukhuset. :( Så vi kollade på film till halv tolv, gick och åt i skolmatsalen och jag kände mig allmänt tråkigt och associal. Kunde liksom inte skärpa mig och vara positiv, trist. Men sen gick vi till en kompis som precis hittat lägenhet här och hängde, vilket var trevligt. Och kl. 15.00 gick jag till min nya franska praktikplats för att presentera mig. Sjukt nervös för i morgon, men ser samtidigt jättemycket framemot att arbeta på ett crèperie. Hon som driver crèperiet bjöd mig på en crèpe complète (ägg, skinka, ost) och cider från Bretagne där hon kommer ifrån. Crèperiet är pyttelitet och rosa och verkar hur mysigt som helst, men stressigt också.

Hoppas jag kan tillräckligt med franska för att klara det här men jag ska fan göra mitt bästa. Jobbar tisdag- och torsdags eftermiddagar och hela fredagar. På tisdagar och torsdagar får jag äta lunch på crèperiet, vilket innebär att jag kommer att ha provat hela sortimentet snart och kan rekommendera crèpes till kunder. Om hon vill ha kvar mig vill säga. Vilken prestationsångest jag har nu alltså. Var ju hur peppad som helst innan, det är ju en jättebra praktikplats.

Förlåt för klagandet. Nu får jag ta och skärpa mig. Är faktiskt glad för crèperiet.

Och ja mamma, jag vet att Elias Lönnrot har samlat ihop Kalevala.

Fontain Moussue
Här stod vi och doppade händerna i fontänen. (Fel årstid på bilden, hittade den på nätet. Ser ut så förutom att träden inte har några blad just nu.)

Ps. Man kan tydligen dricka vattnet i de fontänerna där det inte står eau non potable.

Fevrier?


Redan februari? Vart försvinner all tid? Allt går så sjukt fort. Dags och söka sommarjobb och planera hösten, sjukt. Men kul är det ju, tråkigt om tiden skulle gå långsamt.

Vi har Aix-vecka den här veckan. Vilket betyder att vi lär oss lite om Aix-en-Provence. Typ att romaren Sextius grundade staden 122 f.Kr, romarna kom hit huvudsakligen för att de behövde vatten och att namnet Aix-en-Provence kommer från Aquae Sextiae som betyder Sextius vatten alltså l'eau du Sextius en francais. Idag har vi promenerat runt i staden med lärarna som guider, kolla på olika gator, torg, Les Hôtels Particuliers (typ stora och fina hus för de rika), 2000 år gamla romerska pelare, katedralen som är en salig blandning av gotisk, romersk och barock-stil och såklart fontäner.

Kul:
Vi stannade på Cours Mirabeau för att känna på det varma vattnet i fontänen som ligger mitt i en rondell. 12 pers och läraren alltså, mitt i rondellen medan bilarna åkte runt oss när vi skulle känna på vattnet för att det var varmt och peta på mossan som täcker fontänen. Känns inte som att man skulle kunna göra samma sak i Sverige, ingen verkade tycka att det var konstigt heller. Polisen som åkte förbi i rondellen ville bara att vi skulle åkta oss några steg så han kunde komma förbi. Vi stod där ett bra tag också. Det är lite så med trafiken här, bilarna står parkerade på trottoarerna och människorna går på vägarna, bilister stannar på enkelriktade gator för att springa in på boulangeriet och köpa bröd och i allmänhet står det bilar parkerade på skumma ställen med blinkers på. Ibland genar man som bilist över platta rondeller eller i fall man kör motorcykel; över övergånställena. Hastigheten verkar man bestämma själv och man stannar inte vid övergångställena (förutom enstaka gånger).

Sammanfattning: jag väntar tills jag kommer till Sverige innan jag kör bil igen. Men man har börjat vänja sig vid trafiken nu i alla fall vilket gör det ganska mycket lättare att röra sig i stan.


RSS 2.0