Here we go again


Har precis ätit glass och te till frukost. Min hals krävde det för nu har jag åkt på en till förkylning, hade knappt blivit av med den gamla. Kollade på ett avsnitt av "Halv åtta hos mig" på tv4play, nu blir det ett till. Sen ska jag försöka somna om och vakna frisk.

Annars måste jag skicka in en inlämningsuppgift idag och göra diverse andra läxor. Tur att de är intressanta i alla fall :) Vi har fått årets tio franska ord som brukar utses här varje vår, till på måndag ska vi göra något valfritt kreativt med dem och presentera på den muntliga kursen. Och då ska jag ha min röst tillbaka!!! Jag har ju hostat i två veckor, vilket gjort det svårt att prata på lektionerna, vilket är ganska viktigt att man gör. Jag vill ju vara meeeeeeeeeeed.

Hoppas ni har klarat er från förkylningar! Om ni har lust så kommentera eller skriv hur det är med er.

Jag tror hösten är jättevacker hemma nu, visst är den det? Samma sak här, om någon har lust och ork att göra det, skicka gärna en höstbild på facebook eller till min mail eller något. :)

Kram

Vintage


Här kommer två lite sneakpeak-bilder på vad jag handlat idag. Inte mat/frukt/grönsaker för första gången på... åtminstone sen jag kom hit. Minns inte när jag köpte kläder innan dess heller. Nån gång i somras måste det har varit ändå.



Efter fonetiken var vi några som gick till en liten park efter att ha handlat fika på ett pâtisserie (min första pain au chocolat sen jag kom hit, skandal) och ja, fikade och pratade. Sen gick Joel till biblioteket medan Olivia, Linnea och jag gick till en vintagebutik nära place Garibaldi och dog lite, det var så fint! Ett av mina inköp är skjortan här ovanför, köpte den för broderierna, hur fint som helst. Även en klänning och en blus blev det, allt för 17 euro totalt woho.



Gick till skolan en timma tidigare i förmiddags och satte mig för att plugga fonetik i lugn och ro i datorsalen utanför vårt klassrum. Blev efter en kvart omringad av hundramiljonertriljoner andra studenter som talade ett odefinierbart språk ganska högljutt, kunde inte koncentrera mig så som den väldig logiska person jag är gick jag då till H&M.
(Har inget emot dessa studenter, men de råkade inkräkta på min heliga pluggtid och det resulterar i några ord på en blogg ingen av dem känner till).

I alla fall, för att komma till poängen. Jag gick till H&M för att kolla in utbudet och kom ut med världens finaste klänning (det är sant!). Trodde den skulle kosta typ 30 euro minst och vara ganska dålig kvalitet, men det låg på 15 euro och helt ok kvalitet så den följde med mig. Och även ett paraply (bild ovan) med marint tema så jag klarar november då det tydligen ska regna lite.

Detta är ingen modeblogg men jag ska visa klänningen när den är på, den är så fin.

(Hm ja, jag fick mitt studiebidrag i måndags.)

En sak till; ni frankofiler som inte läst denna, gör det! Jag är efter med det tror jag, tur att den tillhör kurslitteraturen till litteraturkursen för den är helt underbar. Även ni som inte är galna i franska, läs den!




Bonne nuit!



Oj, bilderna sög ju. Jag lägger upp bättre innan helgen är slut. Ska försöka hålla detta löfte.


Trött



Dagen har gått i dessa tecken. Och så har jag sovit en massa och gått på marknaden. Detta eftersom fonetiklektionen flyttades till imorgon istället. Vi ska kunna recitera en fransk dikt av Jacques Prévert uttantill bland annat, den jag valde heter Paris at Night.

Jag vet inte riktigt vad jag tänker med ibland. Gjorde spenat-lax-och fetaostpaj igår; rökt lax och fetaost är ganska salt i sig men så hade jag ändå i salt. Det blev... salt! Dessutom har jag bara mjöl för söta bakverk och pajer så själva pajskalet smakade ju... fika. Men det smakade faktiskt mycket bättre efter en natt i kylskåp!



Och så en bild från Monaco där jag, Linnea, Agnes, Joel och Nils var någon vecka sen, för att göra inlägget lite roligare. :)

Bonne soirée.

Pluggdag


Dagen ägnas mest åt plugg (och lyssna på musik) för min del. Ganska mysigt, lite omotiverad just nu, men har redan gjort en del som tur.

Igår hade vi en jättemysig filmkväll här i lägenheten! Några klasskompisar kom förbi och vi bakade kladdkaka i ugnsform, åt glass till, drack te och tittade på Ensemble c'est tout (Tillsammans är man mindre ensam). Har inte läst den och hade inte sett den, bara hört att alla tycker den är så fin. Och det var den verkligen. Vi hade himla bra timing, Linnea hade precis köpt filmen när jag sms:ade och frågade om filmkväll. Braaaa kväll. Glömde ta bilder tyvärr så det blir en sån här;



Annars hittade jag Intermarché och Lidl igår. Intermarché var stängt så jag vandrade vidare och hittade till slut Lidl då. Storhandlade billigt och släpade hem sakerna (tunga kassar i båda händer samt tung ryggsäck) = träningsvärk. Det var det verkligen värt, jag går och tittar i mitt kylskåp med jämna mellanrum för jag blir så glad över att se att det är fullt haha :D

Såhär såg jag ut i fredags förresten.



Nu ska jag förbereda en artikel att berätta om imorgon!

Ha en fin söndag. :)


Dancing bears, painted wings


Ska snart iväg och storhandla. Några klasskompisar har räddat mig genom att upplysa om att det finns billiga mataffärer i närheten av mig! Jag behöver inte ta tram:en!!! Så nu ska jag försöka hitta Lidl eller Intermarché, önska mig lycka till.

Haha, har balkongdörren i köket öppen och grannen skriker "j'en ai marre" (= jag har fått nog) till någon. Nu är det tyst igen. Spännande.

Skriver mer senare när jag kommer tillbaka. Bonne journée!

Ze beach


Hej! Sitter och äter frukost just nu, har inga lektioner på fredagar. Vaknade halv åtta av att det kändes som att det skakade lite i väggarna och insåg ganska snabbt att det var på grund av att de håller på att restaurera lägenheterna/hela huset snett mittemot mitt vardags- och sovrum. Halvsov ett litet tag till, gav upp och gick och duschade istället. Nu sitter jag och väntar på att tvätten ska bli klar och surfar runt lite på nätet.

Jättemysigt strandhäng hade i igår kväll, min klass består av fina människor och alla verkar funka ihop med alla. :) Började dock hosta efter ett tag, såndär rethosta som dröjer sig kvar, så jag gick hem bland de första lite före midnatt. Och det började bli lite kyligt också. Första dagarna (mest morgnar och kvällar, dagarna är varma) nu som man kan ha kofta på sig nu utan att svettas ihjäl.

Senare idag ska jag kanske till stranden igen och plugga där med klassen, sen måste jag till bibiloteket och lämna tillbaka böcker eftersom jag skjutit upp det i två veckor. Ikväll ska vi nog gå till något ställe i le vieux Nice!



Härom dagen när jag pluggade. En skymt att bäddsoffan i mitt vardags- och sovrum.

Journée longue


Lång dag i skolan idag. Grammatik, fransk kultur och introduktion till litteraturkursen kl. 9-16.30. Lång lunch hade vi dock efter den 2 timmar och 15 minuter långa grammatiken. Till lunch åt jag en pan bagnat som är en specialitet här, ett stort runt bröd fylld med en salad nicois typ. Gott, men svårätet och sjukt mycket.

Nu ska jag till stranden och hänga med klassen där i någon timma, chillkväll.

Hjälp nu har jag ju typ bråttom, vi hörs! :)


Une tasse de thé


Har gjort mig själv en kopp ingefärste (lipton med bitar av ingefära och honung i). Det ska driva bort resten av förkylningen hade jag tänkt. Jag kände att jag höll på att gå lite över gränsen när jag funderade på att ha i vitlök med. Tur att jag inte hade det. Parentes: ingefära är himla gott.



Det här (dåliga) bilden hemifrån får representera min te-och pluggstund just nu. Kaffe i muminmugg och foccacia jag och Irene gjorde i somras.



Tyvärr ser inte mina böcker ut såhär som när jag läste ut Aladdin i somras utan...



...såhär.

Fast jag gillar det ganska mycket ändå. :)



Cravings


Men jag har ju då på något sätt lyckats glömma bort att jag är i Frankrike och inte ens Monoprix (mataffär) är öppet på söndagar. Så det blev ingen glass för min hals, tusan. Det blev olivbröd istället på ett boulangerie som var öppet (?? jag behövde inte ens bröd!). Håhå jaja, vad trött jag blir på mig själv ibland.





Något annat som vore gott, är kakorna och bakelserna från den persiska festen vi hade hemma några veckor sen.



Något som inte vore gott att äta, men fint att ha på sig är de har blusarna från H&M, helst den vita.




Och något som är fint i allmänhet är utsiken från taket på le musée Oceanographique i Monaco.



Ytterst sammanhängande inlägg, men så ser det ut i mitt huvud idag.

Bonne soirée (sans la fièvre) à tous.


Enrhumée


Gaah är förkyld. Trist. Just nu är jag lite snurrig, men jag ska gå tvärs över gatan och köpa lite frukt och en baguette. Det klarar jag. Sen ska jag ta alvedon och bädda ner mig och alternativt läsa/titta på tv/film/sova.

Lovade berätta om Fête du port" förresten. Alltså "hamnfesten" förra lördagen. Jag, Agnes och Linnea (som bor nästan granne med mig) gick ner till hamnen som ligger längst bort på Promenade des Anglais (längst bort från flygplatsen Nice Côte d'Azur) och mötte där upp Joel, Nils, Ida, Caroline och Sofia, senare även Olivia. Såhär såg det ut när vi kom;



Det fanns mycket livemusik och annan underhållning. Bland annat "karnevalfiskar" som vi såg i våras när vi var på karnevalen här, så här såg det ut då;



Det fanns även massa stånd som sålde mat; socca, crêpes etc och bakelser; macarons, brownies (med franskt uttal), croissanter (köpte en med citronsmak) osv osv.



Linnea och Nils utanför crêpestånd.



Senare blev det fyrverkerier! Efter det drog vi till le Vieux Nice (gamla stan) och puben där några andra i klassen var. Utbytte erfarenheter av kvällen dittils och tidigare studier och pratade om allt möjligt en stund tills jag och Linnea kände att vi var trötta och slog följe den 30 minuter långa promenaden hem.

Puh... Nu ska jag försöka handla lite c-vitamin och kurera mig.

Ps. Så himla tråkigt att inte vara hemma och fira min kusin som tagit sin läkarexamen. Grattis grattis grattis i alla fall!

Ps2. Jag ska försöka blogga, har dock massor med plugg som tar en hel massa tid.


Jardin des Oliviers




Bild från Jardin des Oliviers där vi hade pique-nique med klassen och vår lärare Nicole i lördags. Först vandrade vi runt i ett område som heter Cimiez, kollade på romerska ruiner, drottning Victorias gamla palats, olivträden och utsikten (Cimiez ligger uppe på en kulle). Efter vi ätit gick vi på musée Matisse mittemot olivträdgården och tittade på Henri Matisses skisser och verk. På vägen hem gick vi förbi herrarna som spelade pétanque (= boule) i sann södra Frankrike-anda.

Idag har vi varit i Saint Paul de Vence som ligger en timmas bussfärd härifrån. Vackert, dock gjorde en början till förkylning i samband med mycket turister och typ 33 grader hela dagen att jag inte riktigt var 100% närvarande.

Fina bilder ska jag dock försöka lägga upp :)

Bonne nuit!

Ojämn


är jag i mitt bloggande. Ska försöka bättra mig! Men tiden flyger verkligen iväg. I torsdags till exempel började jag dagen med att göra klart en inlämningsuppgift och skicka in den, laga en stor portion ugnsgrönsaker (tack för att jag har en ugn!), samt tillsammans med Malin ordna det sista för vår redovisning som vi skulle ha samma dag. När jag kom tillbaka från lektionen i Langue et civilisation (redovisningen gick bra) diskade jag och lagade mer mat (tonfisksås). Som jag sedan frös in och sen diskade jag ännu mer (har ingen diskmaskin).

Sen var jag helt slut men jag släpade mig tillbaka till skolan och träffade klasskompisarna för middag i gamla stan. Värt! Efter middagen strosade vi runt och satte oss på en fontän i trogen Aix-stil och pratade. Bestämde att vi åker till Monaco på fredag, igår alltså. Sagt och gjort, betalade 1 euro för bussen dit, kollade på casinot, båtarna, åt, besökte oceanografiska muséet, såg furstepalatset utifrån, en katedral och tog 1-eurosbussen hem igen.

Och sen kan man tro att jag gick hem och sov och åt. (För det ville jag verkligen!) Var ju tvungen att handla pga tomt kylskåp. Den stora, prisvärda mataffären ligger lite på andra sidan stan för mig, men tog tramway:n dit, handlade det viktigaste och åkte till lägenheten. Lagade lite mat, åt, skypade, ordnade matsäck till idag och la mig för sent.

Idag hade vi klassutflykt till Cimiez här i Nice. Vi fick höra massa historia, gå på Matisse-muséet och äta pick-nick i en park med massa olivträd. Sen var det bara att köpa baguette på boulangeriet, hem och äta, diska, koka bönor som jag tänkte ha i en sallad, dricka kaffe, skriva rent anteckningar, duscha och snart ska jag gå till hamnen med klasskompisar för att uppleva "Fête du port" (uppdaterar när jag vet vad det är) och hänga på stranden.

Sjukt kul! Är trött dock men det tar jag igen imorgon. Efter att jag pluggar, tvättat, gått till marknaden och lagat mat vill säga... eh.

Bon week-end! :)

Kära 16-åriga jag


Cours Saleya

En bild från marknaden i vieux Nice jag och Annika var på i onsdags. Iakttog samma Socca-dam (socca är som en crêpe fast på kikärtsmjöl som man ska äta med svartpeppar) som sålde Socca till mig, Carro, Hannah och Ulrika i våras när vi var i Nice på karneval. Orkade inte vänta på att kunna köpa en, för det tar ju en sån tid:

• En man åker iväg med en liten scooter med stekplattan fastspänd på, steker en ny Socca i en vedugn, och kommer sedan, en kvart senare tillbaka med en socca (som dock räcker för fem pers men ändå) för försäljning. Orkade inte vänta. Igen.



Madame Socca och jag

Detta är dock den "turistiga" marknaden enligt vår lärarinna. Så jag ska besöka marché de la Libé i veckan och handla där istället. Tydligen billigare och mer genuint, ska bli intressant och ekonomiskt.

Annars har helgen bestått av att fixa bibliotekskort, bada, gå på mysig och musikalisk klassfest, åka till bergsbyn Éze och vandra där samt plugg (städning, disk och matlagning också men det är inte lika intressant...).

Nu är jag slut! Kanske orkar fixa en pluggplanering, känner att det lär behövas. Bonne nuit iaf!

Pics



Dopp 1



Vackra Notre Dame som finns på huvudgatan Jean Médecin

Bien installée


Nä fyfan nu måste vi läsa en massa franska och svenskfranska ord i alla blogginlägg igen tänker ni. Det är irriterande, jag vet, ska försöka bespara er det! Haha :) Försöker hålla mig till rubrikerna eller nåt i den stilen.

Shit pomfrites nu är jag här. I min etta. Som jag är jättenöjd med ska tilläggas! Men vet ni vad, jag saknar er som sjutton. Och jag har ju aldrig bott själv förr så det är lite nervöst, och Nice är ju 300 000 invånare större än lilla Aix, känner mig lite liten.

Men det blir nog lättare snart, när jag vant mig. Som tur är ju lägenheten himla bra, jag har Internet och tv och tvättmaskin, snälla kurskamrater och fina lärare. Och så är jag ju i södra Frankrike igen! Är ganska hopplöst förälskad i atmosfären, marknaderna, solen, dialekten... Medelhavet är inte så illa heller. Saknar Aix med sitt St Victoire en hel del, men det är skönt med hav i närheten. Speciellt med över 34 grader på dagen i solen och 27 i skuggan.

Ska kanske drick en kopp koffeinfritt kaffe (hehe äiti :)))), titta på tv och läsa min franska Glamour som jag köpte för 1 euro. Allt är inte dyrt på rivieran, som tur.

Jag saknar er i alla fall, en massa. Puss och kram.



Kaffekok

Ps. Förlåt Irene, jag är inte ute och gör stan ikväll. Jag har faktiskt varit igång hela dagen och är helt slut! Men imorgon är det klassfest och dit ska jag, jag lovar. Nöjd???

(:


RSS 2.0