Jordbävning

I går var det jordbävning här! 4.9 på richterskalan vilket klassas som "lätt" jordbävning, tillräckligt för att grejer ska börja skaka inomhus.
Vaknade med ett ryck lite innan midnatt och trodde typ att någon håller på att bryta sig in för det lät (och skakade väl antagligen också, men jag registrerade inte riktigt det). Somnade om fort ändå, var ganska slut efter min (fina!) helg i Aix, och fattade inte att det var en jordbävning förrän idag när det pratades om det i klassen! Endast i 7 sekunder dröjde det.
Tydligen är det inte så ovanligt med lätta jordbävningar här, men den här verkade vara starkare än vanligt.
Inga skador skedda vad jag vet i alla fall, bara lite skrämda svenska studenter haha.
Har haft det så himla bra i helgen! Nytt inlägg om det senare. Bonne nuit!


C'est fun ça


Om allt går som planerat kommer jag att couchsurfa för första gången på fredag! Spännande!

Mitt liv har gått i 180 på sistone, allting har varit jätteroligt, men nu känner jag att det är dags för en paus. Inte minst för allt plugg till fredag och även nästa vecka då vår kursansvariga från Sverige kommer. Och jag är i Aix och hälsar på (!!!!!) hela helgen och där tänker jag då inte plugga!

Kraaam

Min helg...

... började egentligen i fredags med att se invigningen av den årliga karnevalen här i Nice. Kunde inte föra över mobilbilderna till datorn för bluetooth strejkar (glömde kameran såklart på invigningen...) så vi går vidare till lördag.



Vi åkte buss till den franska staden Menton precis vid gränsen till Italien, tog drygt en timma. Kostar bara 1 euro, hur bra som helst. Vi gick på Jean Cocteau-muséerna som finns där, fortet på bilden är det gamla muséet. Sjukt bra! Cocteau var en fransk poet/författare/regissör mm. på 1900-talet. Eftersom vi pluggar fransk 1900-talslitteratur passade ju bra.



Badade vid denna sandstrand i Menton! Varm sol, KALLT medelhav, men hur härligt som helst! Blodcirkulationen kom igång om man säger så.



Idag fyller Agnes 20 år så Nils, Olivia och jag bakade en tårta till henne. Det står "Agnes vingt ans" i fonetisk skrift (alltså "Agnes tjugo år"). Visst blev den fin?



Efter att vi med klassen födelsedagsfikat hos Agnes, lagade jag kikärt/champinjon/pistagenötsgryta med massa kryddor och couscous till. Gott!

Nu ska jag pusta ut för första gången på... ett tag. Bon dimanche soir à tous!

Saint Valentin


Igår kväll var det dags för Olivia och mig att gå på en föreställning. Biljetterna köpte vi på skolan.



Så halv nio promenerade jag och mötte upp Olivia på place Garibaldi som ser ut ungefär såhär i mörker.



Försökte ta en bild innan showen började men det gick sådär som ni ser. Pytteliten teater var det som gick helt i rött. Det vi såg var i alla fall Moulin Rouge med hiphop-inslag och en av huvudrollerna var en fantastisk hiphop-dansare som bland annat inledde hela showen. Hade kunnat se endast början om och om igen!



Här har ni i alla fall deras flyer!



Efteråt bestämde vi oss för att sätta oss på ett ställe i vieux Nice för att fortsätta prata om vad vi precis sett. Där råkade vi på några bekanta och satte oss med dem utomhus vid värmelamporna. Det blev en blandad konversation av engelska, franska och svenska och det är nog precis så det ska vara - det viktigaste är att man kan kommunicera kom vi fram till!



Sen vandrade jag hem genom Place Masséna som alltid är såhär hysteriskt, precis som det ska vara :)

En söndag

Olivia, Nils och jag började vandra upp för la Colline (kullen). På vägen dit stannade vi och beundrade de snötäckta alperna som skymtar ovanför staden.



Uppe på la Colline såg vi ut över hamnen i Nice. Härifrån går båtarna till Korsika.



Vi satte oss längst upp på la Colline, på en bänk i den varma solen. Tills detta lustiga gäng kom. Jag hade läst i tidningen om ett "spectacle" som skulle vara på la Colline du château och det måste ju ha varit det här. Men vi förstod aldrig riktigt poängen. De kastade lite mjöl på varandra, en person dansade med en stor docka och en stod och sjöng i en mikrofon, tror han försökte sig på allsång. Hm...



Efter ett tag blev vi lite trötta på dem och som tur var ringde Agnes och vi gick och mötte henne i gamla stan för fika.

J'ai bien profité de la vie aujourd'hui

Har yogat idag! Olivia hade gått på en prova-på-lektion på en yogastudio nära henne, så idag hängde jag på och provade jag med. Nöjdnöjdnöjd. Sannolikt att jag går på det resten av terminen också!

Jättehärlig dag i övrigt också, vi promenerade och hängde mest i solen vid havet! Haft lite öppet hus hos mig också, vänner kommer förbi, idag Malin och Agnes, och det snackas lite allt möjligt från om man borde åka skidor i alperna på lördag till vad uttrycket c'est pas terrible egentligen innebär och hur man skulle översätta det till svenska. Vi kom fram till: det är inte jättebra. Och sen kom vi fram till att det är väl ett värdelöst uttryck i sig?! Varför inte bara säga att det var dåligt?

Imorgon blir är vi några som ska plugga tillsammans och skriva en liten artikel till den nya skoltidningen. Och sen blir det teater och dans-föreställning på kvällen i le vieux Nice. Är så taggad!

Är nu även anmäld till "lingvistiskt tandem" om man ska direktöversätta från franska. Man anmäler sitt intresse till skolan för att träffa en annan student att ha ett utbyte med, jag lär alltså denna student engelska och han/hon mig franska. Hoppas de hör av sig!

Nu måste jag sova om jag ska orka allt imorgon, bonne nuit et dormez bien. Och glad alla hjärtans dag i förskott, lär ej blogga imorgon ♥


Une belle journée

Har haft typ världens finaste dag idag. Efter att jag handlat och blivit varse om det värmande solskenet och strålande vädret mötte jag upp Olivia och Nils i vieux Nice, gamla stan. Vi vandrade upp till Colline du château som är en kulle med fantastisk utsikt över både hamnen och strandpromenaden och staden och alperna. Gaaaah. Varför har jag aldrig tidigare vandrat ända upp?! Där satt vi i det värmande solskenet med utsikten över medelhavet framför oss tills det blev dags att gå ner till gamla stan och möta Agnes. Vi hann bli ganska frusna i skuggan så vi satte oss på ett sjukt mysigt fik på cours Saleya, utomhus satt vi med värmelampor i några timmar och pratade och planerade veckan. Väl hemma gjorde jag butternut squash-soppa till middag och skypade med bästaste Sophia.
I fredags var vi ett gäng från klassen som bowlade, också det väldigt fint!
Bonne nuit från en nöjd tjej

Se souvenir

Fick ett fint råd av min farfar att skriva upp vad jag gör här i Frankrike, lite som en dagbok, för att minnas. Och det är väl det bloggen är, ett minnesbank typ. Så nu skriver jag lite sånt jag vill minnas!

♦ Första (egentligen andra för jag missade första) lektionen med Marion för året, många nya ansikten i klassen men även många bekanta ♥

♦ Första lektionen med Nicole för året, bestående av bland annat en frågelek där vi använde oss av franska idomatiska uttryck. Nicole hade undvikit att fråga mig om jag har une dent contre quelqu'un (typ något emot någon) eftersom hon inte trodde att det var possible för mig att ha det. Haha säger jag bara.

♦ Fika utomhus med några klasskompisar (med värmelampor! Det snöade ju till och med idag) följt av bio där vi såg den franska filmen Intouchables - se den!!

♦ Bion följdes av att boire un petit coup (ta ett glas) på ett ställe på rue de france, även det utomhus med värmelampor. Lite brrr ändå dock.

♦ Och inte ens där tog fredagskvällen slut utan fortsatte med Agnes, Olivia, Malin, Nils och mig hemma i mitt kök där vi fikade (bokstavligt talat) efter att ha hämtat kakor hos Nils i gamla stan. Det pratades till kl. 03.00, mysigt.

♦ Efter fyra timmars sömn och lite tvättande spenderades lördagen på crêpe-lunch hos Olivia. Hennes ena colloc (= roommate) deklarerade att vi inte kunde steka crêpes, körde ut oss ur köket och stekte dem åt oss. Supergoda! Åts med nutella, socker eller speculoos (inte en sjukdom, utan ett slags pålägg som smakar pepparkaka).

♦ Lördagskvällen såg Malin och jag på film hos mig och jag lärde mig hur man poppar popcorn på spisen, uppväxt med micro som jag är

♦ Idag hämtade jag saker som jag lämnat hos Elin i min klass som haft kvar sin lägenhet över jul. Bland annat en hel del av det jag vann i en presentkorg i en fair-trade butik här (har kanske inte skrivit om det?). Som julafton att packa upp allt!! Olika teer, kaffe, choklad, kokosmjölk, olja, vinäger, vitpeppar, en korg osv.

♦ Sen kom Agnes över för att låna lite Internet och det planerades en film/laga mat/plugga-kväl på tisdag hos mig!

Haha, hjälp vad mycket det blev.

Imorgon ska jag och Agnes handla och på eftermiddagen kommer Malin hem till mig, varefter jag kanske följer med henne på en grej! Hoppas på att hinna köpa (varmare) skor imorgon också, men det är då tveksamt. Kanske bättre på tisdag.

Borde ha börjat detta inlägg med "hej dagbok".

God natt dagbok, alors.

Utsikt från köket

Det verkar bo en nyfiken hund i byggnaden mittemot mig.

L'oranger

Nästan frisk! Ska till skolan idag, woho!
Har lärt känna min lägenhet ganska bra nu i och med att jag i princip inte gått utanför den sen i söndags. Det är ganska skönt faktiskt. Det här apelsinträdet bor jag vid, mitt i stan liksom, fint!
Kram

RSS 2.0